Fars operation udsat, så for første gang i mange år glæder jeg mig til min fødselsdag

En lille fortælling fra fødselsdagen + opskrifter

Kære alle jer, mange tusinde tak for de mange fødselsdagshilsner jeg modtog igår! Det var overvældende og det gjorde mig meget glad!
Jeg havde en virkelig fantastisk dag, og jeg smilte næsten hele dagen.

Min dag startede med at M vækkede mig med en fødselsdagssang og en kæmpe knusser. Det er altså bare en af de absolut bedste måder at vågne på!
Han vækkede mig allerede 06.45, fordi vi havde en lidt travl formiddag foran os. Alt maden og kagen til brunch-gæsterne skulle nemlig stå færdig før kl09.00.
Jeg ved ikke helt om jeg skrive “desværre” fordi jeg ville jo gerne være med, men det er en trist begivenhed at sætte en urne ned på kirkegården, og det skulle vi. Min mormors urne var nemlig kommet hjem et par dage før, og nu hvor hele familien skulle samles til min fødselsdag, så passede det godt at vi gjorde det her.
Så kl 09.00 gik vi nemlig hjemmefra, forbi blomsterhandleren og fik en smuk buket med, og så ud til kirkegården. Med hele familien samlet i et smukt solskinsvejr fik vi sagt farvel til Mormor endnu en gang. Jeg synes personligt at det var rigtig hårdt, fordi hun jo latid plejer at komme til min fødselsdag med store kyssere og krammer, og dele hele dagen med mig. og selvom intet på nogen måde kan måle sig med dette, så var det rart alligevel at bruge lidt tid med hende og ligge en smuk buket blomster hos hende.

 

Bagefter tog vi alle hjem til min mor og far, og så blev der ellers hygget igennem med æg, bacon, pølser, rundstykker og masser af pålæg! Der blev også serveret nogle højtbelagte muffins, som flere efterspurgte en opskrift på.. Og her kunne jeg jo godt bare være lidt fræk og finde på noget, bare for at tage æren for de ualmindelig lækre muffins.. Men sagen er den, at vi nede i ishuset (jeps vi har et ishus – få historien her) havde en rest muffins tilbage fra sommer-sæsonen, som vi får leveret færdiglavet til bare at tage op fra fryseren og så smide dem i micro-ovnen. Og da jeg først kom lidt sent til Sæby fredag aften og ikke lige orkede at udfordrer mig selv i en bagedyst, så blev det altså til denne lette løsning! Snyd, I know.
Men altså, toppingen var til gengæld ikke snyd, men en som jeg personligt selv havde bikset sammen og pyntet med, og den opskrift må i meget gerne få:

Chokolademousse:

5 dl fløde
2 dl sukker
1 dl kakao
1 tsk vanilje sukker
Alt overstående kommes i en skål og piskes sammen til en kraftig chokolademousse. Kom moussen op i en pose og klip et lille hul i hjørnet og sæt chokolademoussen på muffins i små hæje klatter. Pynt herefter med tofeffee, chokoladekrymmel, mint-blade, jordbær og flag!

I gave fik jeg en kogebog med vildtkød og en bog om spiseligesvampe! Derudover fik jeg 2 lækre pander. Og en Kindle Paperwhite! Den er jeg vildt glad for, og jeg glæder mig virkelig også at jeg er færdig med at købe bøger og slæbe dem med på ferie – nu kan jeg bare downloade det hele og have min kindle med i tasken!

Da brunchgæsterne var taget hjem kørte vi en tur i skoven. Egentlig var vi på jagt efter at finde en bålhytte, hvor vi kunne sidde overdækket med bålet. Vejret opførte sig jo desværre ikke helt som om at det var min fødselsdag – og med det mener jeg, at det blæste en orkan og det regnede hvert 5 minut. Ikke lige det bedste vejr for en shelter-tur! ..og det var jo ellers det som var planen: mad fra bål under åben himmel, i de smukkeste naturomgivelser.
Selv havde jeg udpeget en lækker shelter-plads ikke langt fra Sæby, men her ville vi ikke kunne sidde i læ for hverken regn eller blæst. Derfor var vi på jagt efter at finde nogle af de omkringliggende bålhytter, hvor der var mulighed for at sidde helt i læ. Men den eneste vi fandt, hvor vi faktisk sad fuldstændig i læ, lå så langt inde i skoven, at min far ikke vil kunne komme frem til den. Han er jo hjerneskadet og lam i den ene side, så han kan ikke bevæge sig så langt, og så har han lettere ved at komme til at fryse. Derfor var alternativet for mig, at enten holdte jeg min fødselsdag ude i skoven med mad over bål men til gengæld uden mig far, eller også opgav jeg skoven, lavede bål hjemme i haven og holdte fødselsdag på terrassen.

Valget gav lidt sig selv, så vi kørte hjem igen og gik i stedet igang med at gøre terrassen hyggelig. Min mor fik sat et lidt alternativt læhegn op, og M fik startet op i det store bålfad.
Jeg havde handlet ind til den lækreste rådyr-gryde, som opskriften kommer på her. I må i forvejen have mig undskyldt på ikke at kan alle de præcise mål, fordi når jeg laver mad er det ren kreativitet, og hvad jeg tror smager godt – og så får den en sajt af det ene og lidt af det andet.

Carolines rådyr-gryde over bål
10 pers:
2 stk rådyrbov (en stor og en lille, se på billederne herunder)
2 stk røde løg, groft hakket
4 stk hvidløgsfed, groft hakket
3 stk appelsiner
400g almindelig champingions
150g kanteraller
3 spsk ribs syltetøj
3 spsk tyttebær syltetøj
2 spsk balsamicoeddike
4 grene frisk rosmarin
2 dl portvin
5 dl fløde
3 stk grøntsags boullionterninger
Kogende vand
Salt og peber
En god jævning (mel + vand)
Smør (rigeligt med smør)
Kødet skæres fri fra ben og sener, og derefter ud i mindre tern, cirka 2x2cm. Gryden sættet´s over bålet og der tilsættes en god klat smør. Når smørret er boblet lidt af tilsættes kødet og brunses. Da vi havde ret meget kød brunede vi det faktisk over 3 omgange. kødet afgiver en del væske, som vi tog fra med en stor ske og gemte i en skål. Da alt kødet var brunet af lå vi det i en anden skål. Der tilsættes igen en stor klat smør til gryden og herefter rødløg og hvidløg, som er hakkes groft. Alle svampene rengøres fra jord, og er der stor champignons i mellem kan disse sagtens halveres. Herefter tilsættes de gryden med løg og hvidløg, som nu er let brunet. Svits champignonsene let med løgene før resten tilsættes. Nu skal kødet tilbage i gryden sammen 5dl fløde, ribs og tyttebærsyltetøj, balsamicoeddike og 2 dl portvin. 2 af appelsinerne skæres fri fra skræl og i mindre tern, og den 3. appelsin presses alt saften ud af. Det hele tilsættes gryden.
Nu skal alt indhold i grunden dækkes med væske. Jeg ved ikke helt hvad jeg havde regnet med, da jeg købte fløde, men jeg havde jo som skrevet kun 5dl. Derfor måtte jeg være lidt kreativt. Så jeg hælde alt den kødsaft vi før havde taget fra tilbage i gryden. Så tog en masse kogende vand, tilsatte 3 grøntsagsboullionterninger, rørte dem ud og tilsatte det til gryden også. Det resulterede i at jeg fik det hele dækket over, men at det blev en smule tyndt. Derfor lavede jeg 3 omgange en jævning (jeg er ikke så erfaren på dette område, hvilket kan være derfor den havde en lidt dårligt effekt), men tilsidst lykkedes det faktisk at få både en tyk sovs med masser af smag! et smagte fuldstændig fantastisk, for at sige det pænt! Men jeg er sikker på at hvis man erstatter vandet med boullion med en halv liter fløde i stedet, så smager det også dejligt! 

Til rådyr-gryden havde jeg kogt små nye kartofler, lavet 2 forskellige salater, ristet brød i ovnen og min søster havde lavet en hvidløgs-rosmarin smør. Det var dødlækkert.

Bacon-mayo salaten
2 stk hjertesalater
2 stk rødløg
1 stk parmasanost (ikke revet)
2 spsk miracelwip
2 bakker bacon
1 kasse brødcroutoner
Steg baconen til den er sprød og gylden. Hjertesalaten rengøres grundigt og bladende skæres groft og kommes i en skål. Tilsæt 2 spsk miracelwip til skålen og rør rundt. Skær rødløget i meget tynde skiver og skær flager af parmesanosten og tilsæt til salaten. Når baconen er afkølet tilsættes det også til salaten, som toppes med brødcroutoner.

Frugt og bær salaten
2 håndfulde salatmix
1/4 blomkål
1 stk appelsin
1 bak blåbær
1 håndfuld jordbær (rest fra muffinspynten)
1/3 feta fra blok
3 forårsløg
Skyl salaten godt og del den ud på et fad. Skær blomkålen ud i mindre stykker og kom ovenpå. Fjern skrællen fra appelsinen og skær den i mindre tern og tilsæt den til salaten. Ta’ fetaen i hånden og smulrer den udover salaten. Pynt salaten med halveret jordbær, blåbær og et drys med forårsløg.

Alt i alt så havde jeg den bedste fødselsdag og jeg nød helt nede i maven at jeg for første igang i flere år ikke var på et sygehus! (mere om det her) Det var fantastisk at gå i seng og lugte af bål, med varme i kinderne og et stort smil på læben. Jeg er omgivet af de dejligste mennesker, og jeg er glad for at min bedt veninde og hendes kæreste kom og fjerede dagen med mig. Det var den BEDSTE dag længe!

Et stort smil fra den nu 26 år gamle C!

Ingen kommentarer endnu

Skriv endelig en kommantar, jeg svarer på alle!

Kommentér gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fars operation udsat, så for første gang i mange år glæder jeg mig til min fødselsdag