Hjemmerørt tartar med balsamico-salat

1 stk friuftsgrej som jeg vil anbefale til nye friluftsfolk!


Jeg tror, at man hurtigt godt kan blive skræmt af priserne på grej inden for friluftverden. I hvert fald, hvis man ikke selv er det helt store naturmenneske endnu, men måske bare godt kunne tænke sig at prøve det lidt af. Fx i weekenderne en gang i mellem? Derfor er man nok ikke interesseret i at bruge en mindre formue på noget udstyr, der kun vil blive brugt en gang eller to om måneden! Og føler du dig lidt truffet nu, så skal du bare vide, at jeg forstår dig fuldt ud. Selvom jeg endda nok er under kategorien “naturmenneske”, så har jeg for det første slet ikke råd til at købe en masse grej, og for det andet, så er jeg ikke interesseret i at lægge en masse penge i noget udstyr jeg ikke rigtig for brugt. Derfor er det vigtigt for mig, at når jeg køber noget udstyr, så skal det give mening. Både for mit behov og min økonomi.

Jeg er blevet spurgt om der er 1 stk. friluftsgrej som jeg vil anbefale nybegyndere! Og ja, det er der. Jeg vil gerne anbefale stormkøkkenet fra Trangia – i min verden også bare mest kaldet trangia. Dette lille køkken findes både en billig model, hvor alt er af aluminium til 519 kr (her), men findes også i Rolls-Royce udgaven, hvor gryderne og panden er teflonbelagt og der medfølger en gasbrænder til 1.129 kr (her).

Selv har jeg den billige udgave, hvor dog efterfølgende har indkøbt gasbrænder-delen, da det er lidt smartere i stedet for spritbrænder. Men spritbrænder fungerer nu også fint! Gas er bare nemmere at regulere varmen på osv.
Det knap så fede ved den billige model er den manglende teflon-belægning. Det gør nemlig, at maden lynhurtigt brænder på, så derfor skal der bruges en del smør under madlavning.

Når man sammenholder priserne for pakken med trangia med teflon-belægning inklusiv gasbrænder til prisen 1.129 kr. sammen med det rene aluminiums-sæt til 519 kr. + en gasbrænder til 499 kr., hvilket i alt er 1.018 kr., så vil jeg klart anbefale at man køber trangia-sættet med teflon. Det gør madlavningen både lettere og nemmere at rengøre efter.
I forhold til de små gasflasker, så kan det købes rigtig mange steder. Jeg køber ofte min i almindelig fødevarer-butikker. Du behøver altså ikke at skal ind i en friluftsbutik, hvor flaskerne er noget dyre. Den kan sagtens fremskaffes andre steder til det halve af prisen.

Jeg bruger mit trangia meget. Fx når M og jeg er på weekend-ophold i skoven (haha, weekendophold.. Det sættes altid i forbindelse med luksus, spa og wellness, men for os er det altså skoven!) så bruger vi det til at lave mad på, koge vand til fx kartoflerne eller stege bacon og æg på til morgenmad. Hvis der er mulighed for at lave bål der, hvor vi er, så gør vi det, men bruger gryderne og panden til at lave noget af maden i over bålet! Du kan finde opskriften og historien til billedet her: Burger over bål. 
Men vi bruger også trangia i hverdagen, når vi lige tager et afbræk fra hverdagen rutiner midt i ugen og bare kører ud i skoven og laver aftensmad og nyder naturen en time eller to. En velegnet efterårsret på trangia kan du finde her: Lækker og cremet pastaret med kanteraller, kylling og bacon.

I lørdags havde vi også trangia i brug til vores eftermiddagskaffe. Vi pakkede trangia i en taske og gik forbi nette og købte en liter kakao og en flødeskum på dåse, og så gik vi hen til en meget lille skov, som jeg bor ved siden af. Her satte vi os på en træstamme og lavede varm kakao. Det var simpelthen så hyggeligt! Og bare det lige at komme hjemmefra og ud i naturen, selvom det kun var en lille time, var helt fantastisk!
 
Så ja, trangia er klart det stykke friluftsgrej jeg vil anbefale som nummer 1! Selvfølgelig er der også meget tøj der på mange måde er “needed” for den store friluftselsker, men i første omgang så synes jeg du skal tage at skaffe dig et traniga, og så bare dykke ned i skuffen efter noget af det varme tøj og så komme ud i skoven! Om det er med eftermiddagskakaoen, aftensmaden eller noget bare for at tænde flammen og riste skumfiduser, er helt op til dig – men jeg kan love dig, at du vil nyde det!

Afslutningsvis skal det dog siges, at det ikke er trangia vi har med, når vi tager på flere dages vandretur. Her bruger vi noget andet, da det primære formål bare er, at koge vand til vores tørkost. Men dette kan vi tage en snak om (skriv om?) en anden dag..

Ha’ en skøn tirsdag,
Smil fra C.

 

Ingen kommentarer endnu

Skriv endelig en kommantar, jeg svarer på alle!

Kommentér gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmerørt tartar med balsamico-salat