Hvad fanden er der foregået her

Vil du vide mere, end hvad klokken er?

Reklame for Garmin

For halvandet år siden modtog jeg et ur fra Garmin: Fenix 5S. Et ur som faktisk ikke var af mit håndled, indtil jeg modtog et nyt her for snart 4 måneder siden, nemlig Fenix 5S plus – en opgradering af det ”gamle”!
Jeg vil mene, at jeg i den grad har testet dem begge rigtig godt og udsat dem for lidt af hvert. Derfor tænkte jeg, at jeg nu ville komme en anmeldelse af det nye ur, som måske kan afhjælpe dig gennem junglen om multisports/smart-wacthes.

For lige at starte et sted, så tænker jeg, at jeg lige vil forklare selve navnet. Fenix er en ur-serie fra Garmin, hvor dette er ”5. udgave”. S’et står for sapphie, hvilket betyder, at der er safirglas i uret, og dermed viiiirkelig svært at lave ridser i. Selv har jeg både deltaget i forhindringsløb, haft det med på vandrerture, klatret i træer og udsat det for alverden, og der er ikke en eneste rids at se.
”Plus” står for den nye opgradering der er at finde i det nye ur, som kan flere ting, herunder Spotify og Garmin-pay, men det kommer jeg lige yderligere ind på om lidt.

Garmin Fenix 5S Plus er et multisport ur, hvor du kan tracke alverdens forskellige sports på. For bare at nævne nogle af dem: yoga, paddleboard, ski, stepmaskine, vandring, klatring, roning (inde og ude), cykling (inde, ude, MTB), løb (inde, ude, på bane, trail), svømning (ude og i bassinet med forskellige længder), langrend, kajak, styrketræning, stairmaster og meget mere!
Uret tracker din præstation gennem en særlig udviklet teknologi, der bl.a. er sammensat af pulsmåleren i håndleddet, GPS og meget mere. Dette gør, at du fx kan få fysiologiske målinger på, hvordan du yder i sporten, forbrænding af kalorier, måling af anaerob og anarob træningseffekt, løbedynamik og meget mere.
Alle dine træningsaktiviteter bliver samlet i Garmin Connect, som hele tiden er opdateret med din træningshistorik, og på baggrund af det gør status på om du træner optimalt, overtræner eller vedligeholder din form. Tilmed kan du downloade avancerede træningsplaner fra Garmin Connect som kan give dig endnu mere motivation for at nå nye mål.

Den håndledsbaseret pulsteknologi gør det også muligt altid at kunne overvåge ens pulsdata. Uret bruger også denne data til at overvåge din søvn! Den bruger din pulsvariation i løbet af dagen til en stress-score, som kan være med til vurdere, hvilket aktivitetsniveau din krop er klar til. Tilmed tæller uret dine skridt og holder det op med din pulsvariation samt træningsaktivitet i løbet af dagen, og giver dig et præcis tal på forbrændte kalorier.

Garmin Fenix 5S Plus har en indbygget GPS der kan vise vej, uanset om du befinder dig i storbyen eller storskoven. Uret har TopoActive Europakort i fuldfarve med kortdata der er optimeret til hurtigt navigation og sporing. Tilmed har uret Trendline ruteføring, som for cykellister og løbere betyder, at uret ud fra popularitet af andre bruger på Garmin Connect kan hjælpe dig med ruter, uanset hvor du befinder dig.

Garmin Connect er en app du kan hente ned på din telefon, hvor du altid har overblik over dine dataer. Her kan du også indskrive din nuværende vægt, målet på fx vægt eller præsentation i sport og meget mere, så vil Garmin hjælpe dig med at indfri netop dit mål. Du kan også oprette en bruger på deres ”My Fitness Pal”, hvor du kan indskrive alt hvad du indtager af vådt og tørt i løbet af dagen, og dermed have præcise tal på, hvor mange protein, fedt og kalorier du får spist. Dette kobler Garmin selv sammen med din daglige aktivitet, så den kan se om du får nok af fx proteiner sammenlignet med din sport, eller om du spiser for meget i forhold til dit ønske om fx at tabe dig.

Når du connecter til din telefon, kan du også vælge, om du fx vil have notifikationer, beskeder og opkald til at gå ind på dit ur. Så kan du altid følge med ,i hvad der sker i nyhederne, se hvad folk skriver eller andet, selvom de mobil ligger i tasken. Via telefonen kan du også tilpasse og downloaded flere urskiver, hvis du hellere vil have en anden end dem du kan vælge mellem på uret.

Uret er bygget til at komme med på alle slags eventyr, uanset hvorhenne i verdenen det måtte være. Det er fremstillet i yderst slidstærkt materiale, som fx rustfri stålurkrans, LED-baggrundslys som sikrer læsbarhed under alle lysforhold, også kraftig solskin. Derudover er uret er udstyret med GPS- og GLONASS-satellitkompatibilitet samt Galileo-satellitkompatibilitet! Det betyder i alt sin enkelthed, at du kan få forbindelse i selv meget udfordrende omgivelser. Foruden kortbaseretvejledning har uret også ABC-sensor, som er højdemåler, barometer og kompas, hvilket er vigtigt når man vandrer med kort. Tilmed har uret en indbygget trykhøjdemåler som gør det muligt at højdedata registrerer opstigning og nedstigning når man fx vandrer. ClimbPro stigningshåndtering giver oplysninger i realtid om aktuelle og kommende stigninger i den forudindlæste aktivitet under lange trailøb, MTB eller landevejsture.

Noget af det helt specielle ved det nye Garmin Fenix 5S Plus er, at uret simpelthen kan levere soundtracks til din sport. Du kan nemlig gemme op til 500 sange (16gb) på dit ur og connecte et par bluethooth hørertelefoner til uret. Hvis ikke du har din musik downloadede, så kan du også nemt synkroniserer din playlister fra fx Spotify (premium) med uret. Det betyder, at nu kan nyde din sport, helt uden at blive forstyrret af din telefon, som du nu sagtens kan lade blive derhjemme.

En anden helt særlig udvikling i det Fenix 5S Plus er Garmin Pay. Garmin har nemlig udviklet en kontaktløs betaling via uret, så du bare kan ligge uret på dankorts maskinen (kontaktløs) ved kassen og betale med det! Det er saftsuseme smart! Så er man fri for at ligne en tosse når man står der med et bånd fyldt med varer og så kommer i tanke om, at pungen ligger hjemme på køkkenbordet, eller når man åbner ens pung og opdager at dankortet ikke ligger deri, fordi man har taget det op den anden dag da man bare liiige skulle hente et eller andet, hvor det var nemmere kun at tage dankortet og ikke hele pungen med.. Ja, det sker tit for mig! Sidste gang var der en virkelig sød dame i køen bag ved mig, som tilbød at betale alle mine varer, og så kunne jeg overføre via mobilepay til hende. Det var simpelthen så pæn af hende, men simpelthen så mega pinligt for mig. Og det er heldigvis slut nu, fordi jeg har altid ur på!

Dog er det desværre ikke alle banker som understøtter dette endnu, men mon ikke det kommer. Ellers kan du læse om her, hvilke banker der gør.

Selvom der står en ordenligt smøre her, så kan uret faktisk meget mere! Men jeg håber at dette kan hjælpe dig lidt på vej i junglen med de mange ure. Jeg bliver ofte spurgt om det er et Suunto ur jeg har, og det kan vi jo vist alle godt gætte nu, at det er det bestemt ikke. Jeg har aldrig haft et Suunto ur, men ud fra det jeg kan læse på nettet, så har Suunto lavet en række forskellige ure, bl.a. et fitnessur som godt kan minde lidt af udseende om mit, men jeg kan ikke finde et ur som kan alle de ting som Garmin kan. Der er også en væsentlig prisforskel, som bl.a. nok afspejler alt den teknologi der ligger i Garmins ure med fx GPS, kort, ClimbPro, håndledspulsmåler, der med andre avancerede målinger hele tiden kan tracke din forbrænding, aktivtiet, præstation, søvn, stress og meget mere.

Står du og mangler et ur der kan lidt mere, end bare at vise dig, hvad klokken er, så har Garmin Fenix 5S (evt plus) min største anbefaling. Det er et ur i den dyre prisklasse, men jeg tror efterhånden jeg har fået forklaret, hvorfor. Man får et ur der kan en helt masse, og så lige lidt mere.
I øjeblikket tester jeg et nyt ur fra Garmin: Instinct. Et ur som er noget billigere end Fenix 5S Plus. Det kan selvfølgelig heller ikke det hele, men overraskende meget faktisk! Jeg tænker, at jeg snart vil lave en anmeldelse af dette ur, så har i lidt at sammenligne med og måske et af urene skal på ønskelisten til jul?

Har du et ur, men mangler noget andet til ønskelisten, så læs evt med her: 1 stk friuftsgrej som jeg vil anbefale til nye friluftsfolk!

Ha’ en skøn dag,
Smil fra C.

 

 

Ingen kommentarer endnu

Skriv endelig en kommantar, jeg svarer på alle!

Kommentér gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad fanden er der foregået her