-5kg og jeg er fandme ikke tilfreds!

Er du grøn når dine elapparater går i sort?

Reklame for Syddansk Universitet

Med min kærlighed til naturen og de mange smukke og ekstraordinære oplevelser man kan få herude, så er jeg simpelthen så glad for, at det er blevet så moderne at passe bedre på miljøet og naturen, og at der er skabt så stor fokus på klimaforandringerne, som virkelig har nogle konsekvenser for vores jord. Det er faktisk nok blevet mere morderne end nogensinde før at være miljøbevidst, og heldigvis for det da! Det er nemlig en mode, som er til at forstå! I modsætningen til så meget andet, som fx en kødkjole …

Men jeg må ærligt indrømme at jeg i starten så op til de store firmaer, fabrikker og virksomheder med tankerne om, at hvis i ikke gør noget, hvorfor skal jeg så? Jeg kan jo ikke lave nogle markante ændringer, jeg er jo bare lille mig. Hvorfor går regeringen ikke ind og gør noget drastisk som fx at gøre det sindssygt fordelagtigt at have en elbil, eller hvad ved jeg..
Men så gik det op for mig, at hvis nu vi alle som enkeltmand jo bare gjorde lidt, så ville det rent faktisk betyde en hel del! Så i stedet for at se op på alle de ”store drenge”, så valgte jeg i stedet at se ind af og finde ud af, hvad jeg rent faktisk selv kunne gøre.

Det har resulteret i, at jeg er blevet opmærksom på, at lade bilen stå hjemme og kun bruge den på lange ture, og når jeg kører dem, så forsøger jeg at få bilen fyldt op ved at tilbyde lift gennem fx GoMore. Jeg er i den grad også blevet mere opmærksom på, hvor meget kød, særligt oksekød jeg spiser. Det var for mig en stor overraskelse at finde ud af, hvor meget Co2 produktionen af oksekød udleder. Altså ved bare at lade være med at spise oksekød 2 gange om ugen kan man reducere sit Co2 udslip med 445kg! Det er alligevel en del! Og så har jeg bare foretaget mig nogle helt små ændringer, som fx altid at ave et net med når jeg handler så jeg ikke skal købe plastikposer – det har jeg alligevel regnet sammen til er en besparelse på ca. 300kr om året! Og det er bare besparelsen i min egen pengepung, tænk hvad det ikke har sparet miljøet at jeg ikke køber sådan et par poser med hjem hver uge.
Klik evt ind HER og se den største, den nemmeste og den mest overraskende Co2 besparelse du kan lave!

Nå men, hvad laver jeg egentlig i skoven med mine gamle elapparater og en økse? Jamen jeg forsøger simpelthen at skabe et fokus omkring, hvor grønne du og jeg er, når vores elapparater går i sort.
Hvis du vil vide, hvordan du kan give dine elapparater en længere levetid, eller er nysgerrig på, hvad der egentligt sker med din gamle toaster når du smider den ud, så klink ind HER og læs mere. Du kan også hjælpe med at gøre SDU klogere på din tanke omkring dine elapparater, og hvad du gør ved dem, når de ikke længere virker, eller simpelthen bare er forældet, via linket HER.

Men udover, at vi lever i en tid, hvor vi heldigvis er blevet mere opmærksom på miljøet, bæredygtighed og Co2 udslip, så lever vi også i en tid, hvor særligt elektronik fylder rigtig meget! Der er efterhånden ikke nogen husstand i Danmark som ikke har en smartphone, tablet, tv, computer og et køkkenskab med diverse eldrevne apparater. Og nu spørg jeg dig, sådan helt ærligt, tænker du over bæredygtigheden i dine eldrevne apparater? Fordi helt ærligt, det har jeg altså ikke gjort tidligere. Det er faktisk ikke så forfærdeligt længe siden, at jeg smed et gammelt vaffeljern ud, fordi jeg havde købt et nyt. Og jeg skænkede det ikke en tanke, om det, eller dele af det, kunne genbruges fordi det var så tudse gammelt. Og sådan tror jeg faktisk det er for mange! En gammel hårtørre som er så slidt, gammel, ridset og helt igennem brugt står sikkert for døren til at blive skiftet ud nu, hvor julen er lige om hjørnet og en ny står øverst på ønskelisten. Har jeg ret? Og måske jeg også har ret i, at der ikke kun står én elektronisk ting på ønskelisten..

I så fald, så vil jeg virkelig gerne benytte lejligheden til at slå et stort slag for genbrug af elektronik! Jeg ved godt, at de elektriske apparater er i en konstant rivende udvikling, og hvad der blev købt for et år siden er helt sikkert forældet og umoderne i sin teknologi nu. Men derfor kan det sagtens genbruges! Hvis ikke hele apparatet, så dele der af! Jeg kan i hvert fald lige informere om, at min gamle ridset, slidte og grimme hårtørrer er 6 år gammel, og den bliver ikke skiftet ud før den simpelthen ikke virker længere.

SDU har sat særligt fokus på netop genbrugen og bæredygtigheden i eldrevne apparater, og det vil jeg virkelig gerne støtte op om! Jeg har jo som sagt en kæmpe kærlighed til naturen, og jeg håber meget, at jeg med dette skriv kan påvirke endnu flere til at passe godt på den.

SDU har gjort det rigtig nemt for både dig og mig at komme af med vores gamle brugte elektronik på en bæredygtig måde. De har oprettet denne hjemmeside, hvor man både kan klikke ind og finde loppemarkeder, deltage i konkurrencer og meget andet. Men vigtigst af alt, så kan man her klikke ind og deltage i deres projekt ”Frit Lejde”, som i alt sin enkelthed går ud på, at man kan komme og aflevere sine gamle eldrevne apparater, og så vil de forske i, hvor meget af det man kan genbruge og på den måde hjælpe miljøet.

Er du nysgerrig på, hvad der egentligt sker, når du smider dine elapparater ud? Så har SDU udviklet denne fede side, som tager dig med gennem det hele, og som i den grad også er en øjenåbner for, hvorfor vi netop skal tænke bæredygtigt når vi kassere vores brugte elapparater.

Jeg synes vi alle har et ansvar overfor miljøet, og jeg synes vi alle bør se indad og finde ud af, hvordan vi selv kan skabe mere bæredygtighed i vores hverdag. Og hvad angår elapparaterne, så har vi alle et ansvar i, hvordan vi bruger dem og, hvordan vi skiller os af med dem igen. SDU har lavet et spørgeskema, hvor de søger forståelse for, hvordan vi som borgere ser vores rolle, adfærd og præferencer hvad angår elapparater. Du kan deltage HER og hjælpe med i forskningen om bæredygtighed indenfor elektronik.

Slutteligt skal der lyde et par gode råd om bæredygtighed her fra mig:

 • Julen er lige om hjørnet, hvilket betyder et værre gave-race, og hertil metervis af gavepapir og gavebånd! Nu ved jeg ikke med dig, men jeg har tit oplevet hvordan man juleaften fylder den ene sorte sæk efter den anden med sammenkrøllet og iturevet gavepapir og bånd. Det er enormt belastende for miljøet. Så her kommet et lille forslag: pak dine gave ind i gamle aviser eller fx et viskestykke. Så får man en gave i gaven og den er stadig pænt pakket ind! Og ellers så gør som dine gamle bedsteforældre, genbrug gavepapiret! Det kan man altså sagtens.
 • Sig nej tak til reklamer! Brug i stedet de mange apps der efterhånden er udviklet og som indeholder samtlige tilbudsaviser, og så endda med søgefunktion! Så behøver du ikke bladrer 7 tilbudsaviser igennem for at finde ud af, hvor blomkål er billigst. Og husk så et net eller en gammel pose i stedet for at købe en ny!
 • Og når nu vi er i grøntsags afdelingen, så køb ind efter årstiderne. De opvarmede drivhuse er ikke godt for klimaet. Men prøv at vælge mere grønt end kød, som sagt kan 2 kødfrie dage om ugen altså spare næsten 500 kg Co2!

Derudover fik jeg også nævnt, at man skal lade bilen stå og bruge bentøjet i stedet. Og hvis man så skal på længere ture, så sørg for at få bilen fyldt op med fx at bruge GoMore. Udover at du nedsætter Co2 udslippet, så deler du også udgifterne for køreturen med andre, så det bliver billigere!

Ha’ en rigtig dejlig dag,
Smil fra C.

4 kommentarer

 • Katharina

  Hej Caroline!
  Super fint indlæg med konkrete råd til hvad man kan gøre – dejligt at du sætter fokus på det og er med til at passe på naturen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Schack

   Hej Katharina,
   Tusind tak for de rosende ord! Jeg håber at man efter at have læst indlægget tænker lidt mere over bæredygtigheden i sin egen hverdag, så vi alle kan være til at passe bedre på vores jord!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mor

  Du er fantastisk, den ide med skoven og dine el apparater er skide go, den skaber nysgerrighed. Men sikke et arbejde, det hele tager jo tid. Jeg har dybt respekt for det Caroline❤️
  Og når det så er sagt, og efter denne tekst, så er jeg pludselig stolt af, at min føntørre er 30 år gammel og der har aldrig været nogen på sidde linjen, kun den og jer, og vi hænger stadig sammen ❤️❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline Schack

   Hihi søde mor, tusind tak for den søde kommentar! Og ja, den føntørrer er godt nok tudse gammel, men den virker jo ganske fint endnu! Glæder mig til at komme hjem til julen <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Kommentér gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

-5kg og jeg er fandme ikke tilfreds!