Til dig der skal til eksamen: det er okay at dumpe. Jeg har selv prøvet det.

Mit job i Forsvaret

Mandag morgen efter en døgnvagt (dog heldigvis med en god nats søvn) hoppede jeg fra den neon-farvede uniform og over til en mere camoflagefarvet! Og så satte jeg ellers kursen fra ambulancestationen i Odense til kasernen i Frederikshavn, hvor center for maritimuddannelse og skibssikkerhed ligger. Her tilgår jeg i denne uge som sanitetsinstruktør!

Det betyder, at jeg i denne uge er med til at uddanne soldater til at blive Junior Medic.
Junior Medic er et kursus, hvor soldaten lærer at nødbehandle både store og små skader. Herunder skal de altså lærer hele kroppens anatomiske opbygning og hvordan kroppen fysiologisk virke. De skal lærer hvordan man fx behandler en patient der har fået sprunget benet af, stået tæt på en eksplosion eller er blevet skudt i overkroppen. De skal lærer forskellige forbindinger, anlæggelse af nåle både i brystkassen, vener og knogler (NDC, IV, IO). De skal lærer at skabe frie luftveje og benytte forskellige redskaber, herunder sug, masker, NPA og OPA. De skal lærer om sprængningsskader, forfrysninger, forbrændinger, forgiftninger, skudskader, shock-typer og klasser, og meget meget mere. Og alt denne behandling skal de lærer at lave samt prioritere under evt beskydning. Tilmed skal de også lærer at behandle på sig selv, i form af at stoppe store blødninger, hvis de får sprunget en arm eller et ben af, og det ikke er muligt for en anden soldat at hjælpe dem.
Det er et meget intensivt kursus, hvor der kører undervisning fra morgen til aften, og hvor der er lange dage med masser af handlebaner. Disse handlebaner foregår både i en simulations-svømmehal, på skibe, i små kælderskakter og andre skøre steder, hvor kursisten både bliver presset af omgivelser og plads.
Kurset er værnfælles, hvorfor der blandt kursisterne både er soldater fra flåden, hæren og flyvevåbnet.

Personligt synes jeg selv, at det var det absolut fedeste kursus jeg selv fik, under min tid som soldat! Det giver soldaten en helt masse forståelse for, hvordan kroppen hænger sammen, hvad der sker når den kommer til skade og hvordan vi behandler på de forskellige skader.

Jeg er ansat som rådigheds-personel, dvs. at jeg bliver indkaldt når der er brug for det. Dette sker i samarbejde med min chef, så det passer sammen med mit job som ambulanceredder. Netop dette Junior Medic kursus, som vi har gang i lige nu, kører 3 gange om året. Derudover er der nogle forskellige førstehjælpekurser, kystredningskurser og tillægsmoduler til Junior Medic kurset, som er specialiseret til de forskellige værn.

Min rådighedsstilling som sanitetsinstruktør er blevet mulig grundet min uddannelse som redder, men særligt også med min baggrund i forsvaret. Under min tid i forsvaret var jeg først i værnepligten i Skive, hvor jeg herefter blev uddannet konstabel i Aalborg. Her var jeg efterfølgende ansat i stående styrke i Aalborg, i netop deres sanitetsafdeling, hvor jeg blev uddannet Junior Medic og var en del af forsvarets ambulanceenhed.

I forhold til ambulancen, så har jeg i Forsvaret ikke noget ”hands on” med dårlige eller skadet patienter. Her underviser jeg andre i at blive rustet til netop dette, og jeg synes det er super fedt!

Jeg har altid selv været typen, der til undervisning blev nervøs når jeg skulle række hånden op og sige noget på klassen. Når jeg nu arbejder som instruktør, ja så er det altid mig der taler, og det er fedt at få skubbet til den grænse. Derudover, så kræver jobbet her også, at jeg hele tiden holder mig skarp i, hvordan kroppen er bygget op, lige fra mindste celle, til de helt store knogler og muskler.
Til gengæld kræver det også, at jeg holder tungen lige i munden og ikke blander de to ”verdner” sammen. Det er nemlig ikke de samme procedurer vi arbejder efter på ambulancen i det civile, som i Forsvaret. Men jeg synes det er dødspændene, og jeg synes det er super fedt at se, hvordan kursisterne gennem kurset udvikler sig!

Jeg føler virkelig, som i virkelig, privilegeret over at have disse to jobs!
I den ene uniform får jeg lov til at gøre en forskel for andre mennesker, have ”hands on” og hjælpe til, hvor det virkelig gælder.
I den anden uniform får jeg lov til at dele ud af min viden, lærer fra mig og klargøre andre til at yde hjælpen når det virkelig gælder.

I begge uniformer er hele min hverdag, og alt hvad jeg laver, bundet op af en flok kollegaer – de absolut bedste af slagsen, der i den grad danner rammerne for nogle helt fantastiske arbejdsdage. Jeg elsker at tage på arbejde! Uanset om det er i den ene eller den anden uniform!

Smil fra C.

Ingen kommentarer endnu

Skriv endelig en kommantar, jeg svarer på alle!

Kommentér gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Til dig der skal til eksamen: det er okay at dumpe. Jeg har selv prøvet det.