Sprød pizza over bål på 10 min.

Planlægning af friluftstur for nybegyndere + mit favorit sted!

Friluftslivet er for alle, også dem der aldrig har prøvet det før! Og det er altså slet ikke så svært, som nogle måske gør det til. Der er heller ikke behov for en helt masse grej, det skal vi også lige have slået fast.

For at komme ud og nyde friluftslivet kræver det altså ikke så meget andet end lysten! Og så selvfølgelig lige en lille smule planlægning – ikke meget, men lidt. Og det er faktisk noget man godt bare kan planlægge på en time, hvis lysten pludselig rammer en. Så her kommer en lille guide til, hvordan du kommer på friluftstur som nybegynder.

Hvor ved jeg, hvor der er en shelter?
Det aller første man skal have fundet ud af er, hvor man gerne vil hen og nyde naturen. Det kan som nybegynder være en enorm stor tryghed at vide, at der, hvor man skal ud og sove, har adgang til et toilet, en håndvask og en mulighed for at tanke vand. Og nej, det er faktisk ikke for meget at forlange – der er rigtig mange shelterpladser og teltpladser ude i naturen, hvor der også er adgang til et toilet og drikkevand vand.

For at finde frem til netop sådan et naturspot i nærheden af dig, eller i nærheden af det sted i Danmark du ønsker at besøge, så kan du med fordel hente appen ”Shelter”. Shelter-appen viser et kort over hele Danmark, hvor du kan se både shelterpladser og teltpladser. Inde i selve appen kan du slå et filter til, hvor du fx kan afkrydse at der skal være et toilet. Du kan også sætte kryds i ”Kan bookes” og dette kan være en meget stor fordel nu her i sommerferien, så du ikke kører ud til en shelter der i forvejen er taget af nogle andre som kom før dig, men så du allerede hjemmefra har sikret dig din plads ved at booke shelteren. En booking plejer at koste mellem 25-40kr.
Skulle du nu alligevel have fundet drømmespottet, hvor der dog desværre ikke er mulighed for at booke shelteren på forhånd, så kan du med fordel låne et telt af naboen og så tage af sted. Så er du sikker på, at have et sted at sove, hvis nu du kommer frem og shelteren allerede er optaget.

Læs evt indlægget: En sheltertur der blev til en telttur

Naturstyrelsen har også lavt et kort over Danmark, hvor du kan se hvor der ligger shelters placeret. Zoom ind på det område du overvejer at overnatte, så kommer der en masse små grønne kasser frem. Ved at kører musen henover sådan en kasse, vil du kunne læse flere informationer om dette specifikke spot. Du får lige et direkte link til kortet HER.
Når du klikker ind på en af de grønne kasser vil du få en større beskrivelse af området, og eventuelle oplysninger på personer du skal kontakte for at booke shelteren.

Hvad skal jeg pakke?
Jeg tænker at jeg laver en separat pakningsliste netop egnet til nybegyndere også, så du ikke får en oplevelse af, at for at kunne overnatte i naturen, så bliver du nød til at skal ud og købe en halv friluftsbutik – det er nemlig ikke rigtig. Så en pakningsliste for nybegyndere kommer på bloggen, enten i morgen eller i overmorgen!
Dog er det vigtigt, at når du beslutter dig for, hvilken shelter du vil overnatte i, at du bider mærke i, om du kan kører hen til den, eller hvor langt du muligvis skal gå.
Da shelters er for at give besøgende en dejlig oplevelse i naturen kan man nemlig ikke forvente at man kan komme dertil i motoriserede køretøjer. Det er ikke sikkert at p-pladsen er så langt derfra, men alligevel kan det nemt ske, at du skal ud og gå lidt med dine ting, så tænk over det når du pakker. Evt. få pakket det i nogle store tasker, så det er nemt at slæbe.

Hvordan med mad?
Jeg vil jo klart anbefale at få tændt op i et bål og lave noget lækkert mad udendørs! Der er som regel altid en bålplads der hvor der er en shelterplads. Men dette kan du læse om både på appen og på hjemmesiden med kortet. Mange gange har jeg også oplevet, at der i forbindelse med bålpladsen også er adgang til brænde. Nogle gange skal man betale for det (20-30 kr for en sæk), andre gange er der adgang til en økse, men så skal man selv i gang med ar kløve det. Det er lidt forskelligt, men er du i tvivl om der er brænde der, hvor du skal hen, så kør’ lige forbi fx Jem og Fix og køb en sæk brænde. Og husk så endelig noget tændvæske og en lighter!

Er det med bål måske en lille smule for meget at kaste sig ud i? Så har tapas heller aldrig ført noget dårligt med sig! Slå evt. vejen forbi forskellige vejboder på vej derud og køb lækre bær, grøntsager eller andet fra den lokale landmand. Du kan også medbringe en hjemmesmurt sandwich eller andet god mad i medbragte bøtter. At være på friluftstur betyder ikke, at man skal være ekspert til det hele, god til at lave bålmad eller andet. Man skal virkelig bare nyde at være i det fri.
Hvis du aldrig har lavet bålmad før, men har modet på det, så hop ind på min YouTube kanal, hvor jeg har lavet en række videoer om mad lavet over bål! Nemt, lækkert og helt enkelt. Find videoerne lige HER.

Mit bedste forslag til en shelterplads for en nybegynder:
Jeg har været på et par stykker rundt om i Danmark, men der særligt et sted, som jeg har besøgt mere end en gang, og som seriøst bare har det hele. Der er for det første mange forskellige shelters, nogle placeret samlet, andre lidt for sig selv, hvilket gør det ideelt hvis man er en større flok!  Derudover er der et hus, hvor der er toiletter, håndvask og mulighed for at købe brænde. Foran hver shelter er der en bålplads, hvor der er mulighed for at lave mad. Tilmed er der et stort bålhus, hvor man kan sidde rigtig mange i læ for regn og vind, og lave flere forskellige former for bål. Super smart.
Shelterpladsen ligger ude ved vandet, hvor der er en dejlig badebro til. Her går solen også ned, så jeg vil bestemt anbefale et glas rødvin på den fine trappe til solnedgangen.
Der er bygget en primitiv sauna, der i den grad fungere! Den varmes op via en brændeovn der står inde i træhytten og er bare super hyggeligt. Hvordan man gør osv. står der på et lille fint skilt lige foran saunahuset. Man kan kører til shelterpladsen og booke på forhånd!
Alt i alt det perfekte spot, særligt som nybegynder, men også for alle andre.
Du kan se masser af billeder derfra og læse om, hvor du kan booke lige HER.

Nå, men nu vil jeg også nyde lidt af min søndag, inden jeg igen i morgen tidlig skal møde på døgnvagt! Hvis jeg får tid på vagten i morgen, så får jeg lige strikket en pakningsliste sammen til dig, og hvis ikke, så kommer den først i overmorgen.

Ha’ en skøn søndag. Og nu hvor vejret igen viser sig fra en kedelig og grå side, så kan du da lige hoppe herind og se om der er en serie du skal i gang med : Netflix serier du skal se!

Smil fra C.

Ingen kommentarer endnu

Skriv endelig en kommantar, jeg svarer på alle!

Kommentér gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sprød pizza over bål på 10 min.