Derfor er vandreferie en magisk form for ferie

Spørgsmål til uddannelse og jobbet som ambulanceredder

Jeg modtager hver eneste dag rigtig mange spørgsmål omkring mit arbejde, uddannelsen, rutiner og meget mere. Det er mega fedt at i er så nysgerrige på, hvad jeg selv synes er verdens bedste job! Men jeg tænker, at jeg lige vil svare på et par af de spørgsmål som går meget igen her på bloggen. Så kan jeg både uddybe mine svar lidt mere og så er det også nemt for jer at finde tilbage til dem, hvis i en dag får brug for at læse dem igen.

Hvordan bliver man ambulanceredder?
Ja her er svaret egentligt meget simpelt – man tager uddannelsen. Da jeg søgte uddannelsen hed den ”ambulanceassistent”. Herefter skulle man arbejde som assistent i ca. 1,5 år før man kunne komme på videreuddannelse for at blive ambulancebehandler. Og herefter skulle man så yderligere arbejde som ambulancebehandler i minimum 3 før man kunne komme på videreuddannelse til paramediciner. Dette har man dog i 2019 valgt at lave om, hvorfor man har udfaset assistentuddannelsen, og nu i stedet bliver uddannet direkte til ambulancebehandler. Det betyder også, at man har forlænget uddannelse, som før tog 2 år og 4 måneder, til nu at tage 3 år og 7 måneder (informationer hentet her)
Derudover skal det siges, at ambulanceuddannelsen ikke er en man søger gennem skolerne, men arbejdsgiveren. Det vil sige, at søge en elevplads hos fx Ambulance Syd, Responce, Falck, Hovedstadens Bredskab eller andre udbydere.

Kan man uddanne sig til ambulancechauffør?
Nej.. Jeg ved ikke helt hvad der er for en misforståelse der må være her, men jeg møder faktisk tit folk der spørg, om hvem der kører bilen? Og om ikke det er en uddannelse for sig selv. Men det er det altså ikke. Normaltvist er ambulancen bemandet med 2 ambulanceredder der så enten er uddannet assistent, behandler eller paramedincer. Lad os tage et eksempel med, at begge på ambulancen er uddannet behandleren: den ene kører bilen og den anden har patienten i bårerummet, og så skifter man når patienten er sikkert overleveret til det videre behandlingssted, fx sygehuset.   

Hvordan er uddannelsen strikket sammen?
Uddannelsen som jeg var på – så bemærk venligst, at jeg referer til assistentuddannelsen – var lige som en anden håndværkeruddannelse, hvor man har nogle uger på skolen og nogle uger i praktik. Sådan er jeg ret sikker på at den stadig er bygget op, selvom man nu har forlænget den. Dertil skal det siges, at der er 2 ambulanceskoler i Danmark, en i Esbjerg og en i Hillerød.

Hvor meget merit får man som sygeplejerske, SoSu assistent, medicinstuderende osv.?
Se det hér er et af de spørgsmål som jeg ikke kan svare på! Jeg ved det simpelthen ikke. Og slet ikke efter uddannelsen er blevet lavet om.

Hvordan er optagelsesprøverne?
Igen et spørgsmål jeg ikke rigtig kan svare på. Da jeg søgte ind var det hos BIOS, hvor jeg også var til optagelsesprøve. Men dette firma har vi ikke længere som ambulanceudbyder i Danmark, hvorfor min erfaring med denne optagelsesprøve ikke rigtig kan bruges til noget. Men jeg tror nu at man kan læse en del om det på de forskellige udbyders hjemmeside – og hertil kan jeg bare sige; sørg nu for at være i en god form. Mest for din egen skyld. Det er godt at have en sund og stærk krop, uanset hvad job man gerne vil have.

Hvad lavede du før?
Jeg lavede en heeelt masse. Men skal vi tage det sådan helt hurtigt, så har jeg læst en international handelseksamen på HHX i Frederikshavn. Efterfølgende holdte jeg 2 sabbatår, hvor jeg drev et ishus med min far, som vi i øvrigt stadig har. I vinterhalvåret når vi holdte lukket rejste jeg jorden rundt. Det blev i alt til 4 ture ud med min rygsæk: Syd Afrika, Namibia, Botswana, Zambia // Thailand, Vietnam, Cambodia // Indonesien, Malaysia // Australien, New Zealand.
Herefter søgte jeg ind til Forsvaret, hvor jeg i sommeren 2014 startede som værnepligtigt i Skive, og efterfølgende blev uddannet Konstabel i Aalborg, hvorefter jeg blev ansat i stående styrke i sanitetstropperne.
Jeg har stadig en kontrakt med Forsvaret, hvor jeg arbejder som instruktør på deres kurser der relatere sig til førstehjælp, traumebehandling af den sårede soldat osv., og det er jeg super glad for! Men det kan du læse mere om her: Mit job i Forsvaret

Hvordan vidste du at du ville være ambulanceredder?
Det vidste jeg sgu heller ikke. Jeg havde faktisk en helt anden plan for mit liv, indtil det pludselig tog en drejning. Men det kan du læse mere om her Ambulanceredder var ikke altid drømmejobbet

Må i sove når i er på vagt?
Ja det må vi godt! Vi har soverum på stationen, som er et lille værelse, hvor vi hver især har en seng og et skrivebord samt dyne og pude. Her må vi ligge os ind og sove når vi vil – men når alarmen går, så skal ambulancen køre ud af porten indenfor et hvis antal sekunder. Disse tider afhænger af, om der er dag eller nat. Det betyder også, at man selv vælger om man vil sove i uniform, så længe man overholder de tider der er for at ambulancen skal køre.

Er det altid den samme makker og samme station man kører på?
Det kommer an på, hvordan man er ansat. Man kan både være ansat på en fast station, som jeg er, men man kan også være ansat som områder redder, hvor man har flere stationer man kører på, hvilket jeg tror varier mellem 3-4 stk. Jeg har en fast makker, i øvrigt en herlig en af slagsen, men selvom vi er faste makkere så er det ikke altid vi kører sammen. Det kan der være flere årsager til, fx at en af os har byttet vagt eller andet.

Hvordan er en vagt og hvor lang tid her i så fri?
I Ambulance Syd kan man både blive ansat som døgnvagt, hvor vagten varer 24 timer, eller man kan blive ansat som effektivvagt, hvor vagten varer i 12 timer. Som døgnvagt går vagten fra 07.30-07.30, og som effektiv er vagten enten 07.00-19.00 eller 19.00-07.00.
Jeg har ikke selv kørt som effektiv, så derfor kan jeg ikke sige så meget om det. Men som døgnvagt, så kører jeg i 24 timer og så har jeg 72 timer fri. Det er jeg helt vild med, jeg elsker alle de friheder det vagtrul giver mig.

Om jobbet er noget for dig, det kan jeg ikke svarer på. men jeg ved, at det er det helt rigtige for mig! Og jeg er smiler stort når jeg står op kl 04.40 i Holstebro og kører hele vejen til Odense for at arbejde – og jeg synger når jeg dagen efter kl 07.30 kører samme tur hjem igen. Jeg elsker mit arbejde og alt det som det giver mig. Både af udforinger, erfaringer og muligheder for at hjælpe andre. Det driver mig rigtig meget.

Til slut vil jeg bare sige, at hvis du gerne vil søge ind, så husk at hold øje med, hvornår de igen åbner op for ansøgninger hos de forskellige udbydere – det kan du holde øje med på deres egene hjemmesider.
Er du i tvivl om, hvad du skal skrive i en evt ansøgning, så kan du læse lidt om, hvad jeg selv skrev om i indlægget HER.

God onsdag til dig!
Smil fra C.

Ingen kommentarer endnu

Skriv endelig en kommantar, jeg svarer på alle!

Kommentér gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Derfor er vandreferie en magisk form for ferie