Uld er guld, men hvorfor?

[vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”ULD ER GULD, MEN HVORFOR?” heading_tag=”h3″ margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Reklame for KariTraa og SPORT 24

Uld er guld. Et lille motto som uld har fået på sig, men, hvorfor har det egentligt det? Er uld virkelig guld?
Jeg husker i hvert fald den gang jeg var lille, der blev den tykke uldsweater kun blev hevet frem i de kolde vintermåneder, den kradsede helt vildt, og skulle vaskes meget forsigtigt, så den ikke krympede… Jeg var ikke fan af uld den gang, slet ikke, men i dag går jeg næsten ikke i andet, så hvad er der lige sket?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44919″ img_size=”large” alignment=”center”][ultimate_heading main_heading=”MERINOULD” heading_tag=”h3″][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Den uld jeg gik i da jeg var lille, var ”almindelig grov uld” som består af nogle tykke fibre, der netop kradser. I dag går jeg i merinould, som er en type uld der komme fra merinofår. Den fineste merinould kommer fra en bestemt type merinofår, der lever i de vilde vejforhold i New Zealand, og det er netop den merinould du finder i Kari Traa’s tøj.

Merinould er opbygget i tynde lange fibre, som netop er årsagen til at tøjet bliver så blødt og lækkert. De lange fiber gør, at der ikke er så mange ”ender” der stikker ud og giver en krasende fornemmelse. Men det er ikke kun den bløde og lækre kvalitet, som gør uld så populært blandt friluftsfolk – det er også alle de egenskaber som uld har:

[/vc_column_text][vc_single_image image=”44914″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MERINOULD ER TEMPERATUR REGULERENDE
Som nævnt til at starte med, så er jeg vokset op med, at uld er noget man bruger om vinteren for at holde varmen, men nu bruger jeg merinould året rundt, også på de varmeste sommerdage.

Merinould er nemlig temperaturregulerende både i varmt og koldt vejr, og dette skyldes den luftighed der er i uldens fibre. De isolerer nemlig og på den måde sørger for, at kroppen holder sin egen temperatur, uanset om der er koldt eller varmt i luften omkring.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44921″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MERINOULD ER SVEDTRANSPORTERENDE
Selvom man har merinould på, og selvom merinould er temperaturregulerende, så kan man ikke undgå at svede på en varm sommerdag med vandring. Kroppen producerer sved for at nedkøle sig, som uldens fibre absorberer. I det at uld netop er et naturprodukt, så arbejder fibrene hele tiden, og det er det som gør ulden åndbar.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44920″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MERINOULD ER SELVRENSENDE
Nu bliver det lidt teknisk, men kombinationen af fiberskallen der kan afvise snavs, fiberkernen som kan absorbere fugt og at der i uldens fibre sidder noget naturligt fedt kaldet lanolin, gør at de arbejdende fibre simpelthen renser sig selv. Med andre ord, så har bakterier svært ved at få grobund i ulden, og dermed kommer ens tøj ikke til at lugte grimt. Dette er både meget hygiejnisk for din krop, og dejligt for din og rejsekammeraternes næser.

Skal du pakke let er det derfor en kæmpe fordel at pakke merinould. Du kan nemlig gå i flere dage i træk i den samme uldtrøje eller strømper, uden det kommer til at lugte fælt. Det samme gør sig gældende med undertøj, hvor den nedsatte mulighed for bakterievækst er særlig vigtig.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44923″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MERINOULD VARMER, OGSÅ SELVOM DET ER VÅDT.
Som nævnt i den lidt tekniske linje ovenover, så kan merinould absorbere fugt/vand. Faktisk kan merinould absorbere 30-35% af sin egen vægt, uden det overhovedet føles vådt. Men selv hvis din uld T-shirt bliver våd, så isolerer de naturlige fibre stadig, hvilket betyder, at du stadig kan holde varmen.

Dette er særligt bemærkelsesværdigt, når du under en intens vandretur har svedt, særligt under din taske, og så holder en pause. Her vil en våd T-shirt af bomuld eller syntetisk materiale begynde at føles kold, hvorimod en T-shirt af merinould ikke vil ændre på temperaturen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44915″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MERINOULD ER HURTIGTTØRRENDE
Merinoulds tynde fibre gør både tøjet blødt og lækkert i materialet, men det gør det også hurtigttørrende. Så selv hvis du bliver gennemblødt af enten regnvand eller sved, så vil du hurtigt blive tør igen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MERINOULD ER FLAMMEHÆMMENDE
Det bliver lidt teknisk igen, men jeg skal gøre det ganske kort: i merinofiberen er der keratin, som gør uldet naturligt flammehæmmende, så det ikke brænder eller smelter lige så nemt som fx fleece eller bomuld gør.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44918″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]ANDER GODE KVALITETER VED MERINOULD
Jeg tror man kunne skrive en hel bog om uld, men det har jeg nu ikke tænkt mig at gøre. Der er dog et par sidste vigtige kvaliteter som jeg synes er værd at nævne:

  • Merinould giver en høj beskyttelse mod UV stråler
  • Merinould er et miljøvenligt produkt
  • Merinould er let i sin vægt, hvilket er vigtigt når man selv skal slæbe tasken
  • Merinould reducerer statisk elektricitet
  • Merinould stimulerer blodcirkulationen
  • Merinould er nemt at gøre rent
[/vc_column_text][vc_single_image image=”44924″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]VEDLIGEHOLDELSE AF MERINOULD
Nu fik jeg nævnt, at merinould er nemt at gøre rent, selvom jeg selv er vokset op med, at uld skulle vaskes i hånden for at passe på tøjet og undgå at det krymper.
Sådan er det heldigvis ikke i dag – i hvert fald ikke for Kari Traas merinouldprodukter!

Det er selvfølgelig meget forskellige fra produkt til produkt, hvordan det skal behandles, men fælles for stort set alle Kari Traas produkter (særligt deres baselayers) er, at de kan maskinvaskes på 30 grader – også kaldet ”kold vask”.

For at passe på merinouldets fibre så kan du vælge et uldprogram på din vaskemaskine, og så kan du endvidere undgå at bruge vaskemiddel med enzymer og skyllemiddel i det hele taget.

Det der virkelig kan ødelægge uldtøjet er at tørretumble det, så det skal du undgå. Hæng det hellere bare på tørresnoren sammen med dit andet tøj – det tørrer hurtigt.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44916″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]ER DER SLET IKKE NOGLE ULEMPER VED MERINOULD?
Jo det er der, men de er så små, sammenlignet med alle de gode kvaliteter og egenskaber som merinould har.

Som nævnt mange gange nu, så har merinould disse tynde fibre som gør tøjet blødt, lækkert og hurtigttørrende. Men det gør desværre også tøjet mindre slidstærkt, særligt sammenlignet med den grove almindelige uld. Det betyder ikke, at tøjet ikke kan holde til at blive brugt, for det kan det sagtens, men det vil med tiden blive tyndslidt før den almindelige grove uld vil.

En anden ulempe ved merinould er også prisen. Det er desværre ikke billigt, slet ikke sammenlignet med tøj i fx syntetisk materiale. Det siger selvfølgelig sig selv, da det er langt dyre at fremstille et naturprodukt som merinould, end det er fremstille et syntetisk produkt.

Men til gengæld får du også et fantastisk produkt, og jeg synes personligt selv at det er pengene værd.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44917″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MINE EGNE FAVORITTER
Kari Traa har netop lanceret et nyt lækkert uldundertøjssæt i det fineste mønster. Det hedder ”Smekker”, og fås i flere forskellige farver. Det er 100% merinould og hermed lækker og blød i kvaliteten og let i sin vægt! Uldunderbukserne er højtaljede og uldundertrøjen fås både med rund hals og høj hals med lynlås.
Sættet forhandles i SPORT 24 butikker og hjemmeside. Læs mere og shop Smekker-sættet her

En anden favorit jeg har, er faktisk ikke 100% merinould, men alligevel 110% lækker! Det er nemlig en Kari Traa serie der hedder ”Floke”. Floke er med 60% merinould og 40% modal. Modal er også et naturligt produkt, der er udvundet af bøgetræer. Det har mange af de samme fantastiske egenskaber, som uld har, men det er meget blødere. Modal er endvidere en lidt mere hårdfør fiber, så denne uldtrøje er en tand mere slidstærk, netop fordi den er kombinert med modal.
Derfor er denne mix af både modal og uld virkelig lækker – og så kommer det i det smukkeste mønster med de fineste farver.
Sættet forhandles i SPORT 24 butikker og hjemmeside. Læs mere og shop Floke-sættet her.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44922″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]SÅ ALTSÅ ULD ER GULD
Det må være den korte konklusion. Selvfølgelig er prisen en afgørende faktor, men i denne forbindelse synes jeg det er pengene værd, specielt når jeg tænker på den lækre komfort det giver mig på vandreturen.

Jeg håber meget, at indlægget her har kunne give dig en masse brugbar information.
– stort og stolt smil fra C.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *