Din guide til køb af det rigtige liggeunderlag

[vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”DIN GUIDE TIL KØB AF DET RIGTIGE LIGGEUNDERLAG” heading_tag=”h3″][/ultimate_heading][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vi ved jo alle sammen godt, at vi ikke kan tage sengen med ud i skoven og sove på den, selvom det er der man ligger bedst. Så hvorfor betale i dyre domme for et liggeunderlag, når man alligevel ikke kommer til at ligge lige så godt på det? Og kan en dyr tyk sovepose ikke bare væk nok?[/vc_column_text][vc_single_image image=”43717″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Liggeunderlaget er et vigtigt stykke grej, da god søvn har stor betydning for en god tur. Et liggeunderlag er tildels også et simpelt stykke grej, men med en hel jungle af tekniske specifikationer. 
Så lad os tage det fra en ende af!” heading_tag=”h5″][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Helt overordnet findes der tre typer af liggeunderlag:

Skumunderlag
Jeg tænker vi fleste kender til denne type liggeunderlag, som kan fås i mange forskellige tykkelser og med alverdens print og mønster. De koster næsten ingeting, jeg tror det billigste jeg har set er 25kr hos Jysk. Så hvad er der godt og skidt ved et skumunderlag?
Det gode ved et skumunderlag er, det er meget slidstærkt og så vejer det ikke alverden. Tilmed er det nemt at bruge, det kan ikke punktere og er billigt i købspris. Til gengæld er et skumunderlag ikke særlig komfortabelt at ligge på, det fylder en helt masse og så er der nogle skumunderlag der kan suge en pokkers masse vand. De fleste skumunderlag er heller ikke særligt gode til at isolere for kolde jordtemperature, med mindre det er et ”EVA-underlag” (Ethylen-Vinyl-Acetat), som isolere rigtig god, og netop et godt valg ved ekstremt kolde temperature. Isoleringsevnen måles i noget som hedder R-værdig, og det vender jeg lige tilbage til sidst i dette blogpost.
Endnu mere teknisk bliver det, når der snakkes om, at et skumliggeunderlag er lavet med enten åbne eller lukket celler. Det kan man godt nørde en masse rundt i, men jeg tænker, at det der er vigtigt for dig at vide er, at skumunderlag med åbne celler oftest er de billige men kan suge vand ind. Skumunderlag med lukkede celler kan ikke suge vand ind. Nogle skumunderlag med lukkede celler vil du kunne finde med et ”æggebakke” lignede design, som har til formål at mindske vægten. Andre gange vil du finde det med en aluminiums belægning, der har til formål at reflektere varmen tilbage til soveposen/kroppen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43709″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Selvoppustelige liggeunderlag
Som du nok kunne fornemme til sidst, så er skumunderlag faktisk en smule teknisk, og nu kombinere vi altså skumunderlagt med oppusteligt underlag og dermed får et selvoppusteligt liggeunderlag..
Dette liggeunderlag har en skumkerne indvendigt som isolere rigtig godt, og her omkring kommer luften ind, som giver en god komfort, særligt på hård og ujævnt underlag. Når liggeunderlaget pakkes sammen presses luften ud og dermed komprimeres skumstrukturen. Når det så skal i brug igen, rulles det ud og ventilen åbnes så luften kan trænge ind og genoprette skummets oprindelige form. At kalde det for et ”selvoppusteligt” liggeunderlag er dog lidt misvisende, da man i stort set alle tilfælde selv lige skal give et pust med for at få de sidste 20-30% luft ind i underlaget.

Fordelene ved denne type liggeunderlag er, at det isolere godt (alt efter R-værdig, som vi igen lige vender tilbage til), giver god komfort og fylder ikke alverden trods den gode isoleringsevne. Dog er denne type liggeunderlag ikke så slidstærk og kan fx ikke klare skarpe sten eller gløder. En god ting vil være, at snakke med den forhandler, hvor du gerne vil købe et evt. selvoppusteligt liggeunderlag hos, da de vil kunne vejlede dig om, hvilke ydermateriale der er bedst og mest hensigtsmæssigt i forhold til det du skal bruge det til. Derudover skal man være opmærksom på, at skumkernen bliver stivere i meget koldt vejr eller efter meget brug, hvorfor den selvoppustelige effekt vil forsvinde helt eller delvist. Skal du på tur i koldt vejr i længere tid skal du også være opmærksom på, at der i din udåndingsluft er fugt og kondens, hvilket er to ting vi helst ikke vil have ind i underlagt. Så her kan man med fordel tage en lille pumpe med, fx en ”Pump Sack”.

Til sidst vil jeg bare lige tippe om, at hvis det er første gang du bruger dit selvoppustelige liggeunderlag, eller har det været pakket væk i lang tid, så kan det godt være, at det ikke rigtig vil puste sig selv op, da skummet efter lang tids sammenpakning kan have svært ved at udvide sig. Du skal derfor bare hjælpe det på vej, og hvis muligt, lade det være pustet op i lang tid, også gerne når du ikke skal bruge det; så lad det være pustet op i stedet for sammenrullet på loftet.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43715″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Oppusteligt liggeunderlag

De oppustelige liggeunderlag er min egen personlige favorit. Det vejer ingenting, omkring 500g alt efter model, de fylder ca. det samme som en stor vandflaske og så er sovekomforten helt i top!
Disse oppustelige liggeunderlag er også en helt videnskab for sig selv, men det der er vigtigt at vide er, at der er nogle som er lavet med isolering, fx en aluminiumsbelægning inde i underlaget, som isolere og reflektere varmen tilbage til soveposen/kroppen, men der er også nogle som ikke har det. Derfor er det vigtigt du gør op med dig selv, hvornår det evt. skal bruges, da isolering simpelthen er en nødvendighed hvis du skal holde varmen når du sover i minusgrader. (Nu kommer vi snart ind på det der R-værdi som viser isoleringsevnen) Skal du til gengæld bare på tur i sommeren, de sene måneder i foråret eller de tidlige måneder i efteråret, så er det altså ikke nødvendigt med den store isolering.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43716″ img_size=”medium”][vc_column_text]De oppustelige liggeunderlag skal man selv puste op, og det kan let gøres med munden, men det kan også gøres med den tidligere nævnte ”Pump Sack”. Men igen, skal du på tur i koldt vejr i længere tid så husk, at der i din udåndingsluft er fugt og kondens, hvilket er to ting vi helst ikke vil have ind i underlaget i forstgrader.
Ulemperne ved disse oppustelige liggeunderlag er klart, at de er mere skrøbelige i forhold til skarpe sten, gløder osv. Derfor er det vigtigt at medbringe lidt lappegrej (det følger ofte med i købet af et liggeunderlag) og så bare være opmærksom på, hvor man bruger det. Jeg har selv et oppusteligt liggeunderlag fra Sea to Summit, som jeg har brugt rigtig meget, og der har jeg ikke haft nogle problemer endnu. Men det kan jo ske, og det skal man være klar over.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43718″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Men kan man ikke bare købe den billige luftmadras fra fx BilTema? Og jo, det kan man da sagtens, men den fylder en halv rygsæk, vejer urimeligt meget og så er den bare alt andet en praktisk på en vandretur. Skal du dog bare ud og mærke efter, om udelivet overhovedet er dig med en enkelt overnatning i en shelter, så jo, så kan du sagtens tage sådan en med. Du tager jo sikkert bilen næsten helt hen til shelteren, og har du så et gammelt tæppe med, som du kan ligge i bunden af shelteren og dermed undgå at småsten eller andet får gnavet hul på luftmadrassen så vil det være en perfekt start, før du investere i en masse dyrt friluftsgrej.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]R-værdi

Men nu skal det handle om den R-værdi.

Helt overodnet så er R-værdi et målestoksforhold man burger omkring, hvor hurtigt temperaturændringer spreder sig gennem et materiale. Oprindeligt blev det brugt omkring isoleringsevnen på byggemateriale som fx mursten, men det bruges altså nu også på liggeunderlag.

Så med andre ord, så viser R-værdi altså, hvor god isoleringsevnen er på liggeunderlaget. Når det så er sagt, er det vigtigt lige at slå fast, at et liggeunderlag altså ikke giver varmen, men isolere for kulden. Jo bedre isoleringsevne, jo mindre nedkøling og dermed får holder man lettere på varmen i soveposen.

Her er en lille hjemmelavet skala over R-værdi:
1-2 : Sommerhalvåret
3-4 : Sent forår, tidlig efterår, hvor jordtemperaturen godt kan falde om natten
5-6 : lave frostgrader, mild danske vinter
7-8 : let højere frostgrader, som fx ved en hård dansk vinter.
9-10 : vinterfejd og overnatning i høje minusgrader.

Det skal siges, at denne R-værdi testes forskelligt fra producent til producent, hvorfor det altså også godt kan varier. Derfor kan det også være svært at sammenligne R-værdi på tværs af producenterne. Mit råd til dig i denne jungle er, at snakke med forhandleren i den butik du står i, jeg er sikker på de kan vejlede dig til det rigtig liggeunderlag, hvis du står og tvivler mellem fx to forskellige.

Endeligt vil jeg lige vende tilbage til det allerførste spørgsmål i dette blogpost, nemlig om en god tyk sovepose ikke kan klare jobbet som liggeunderlag også. Og hertil er svaret nej. Uanset hvor dejlig tyk og varm ens sovepose er, så vil den blive trykket flad mod jorden, når du ligger på den, hvilket giver ingen form for isolation. Derfor er et liggeunderlag nødvendigt, uanset hvad. Så er spørgsmålet , hvilken form for liggeunderlag det skal være….[/vc_column_text][vc_single_image image=”43720″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Jeg håber denne guide har kunne hjælpe dig lige på vej gennem liggeunderlags-junglen, og måske endda navigere dig hen til det helt rigtige. Næste blogpost vil igen handle lidt om liggeunderlag, hvor jeg kommer med mine egne forsalg til et par liggeunderlag i de 3 forskellige kategorier. I dette indlæg vil du også finde en helt overordnet guide med 5-8 ting, som du skal huske at overveje, når du køber et liggeunderlag! Eller måske ønsker dig et? Der er jo jul om lidt, og det er jo oplagt at ønske sig udstyr til at komme på eventyr.

Mangler du en god guide til vandtætte jakker så læs mere her. Og vil du gerne læse lidt om, hvad forskellen er på en regnjakke og en skaljakke, så læs med her.

Stort smil fra C.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *