Skal det være med dun eller fiber?
Hvordan sikre jeg, at den kan holde mig varm?
Er der noget jeg skal være særlige opmærksom på, når jeg køber min sovepose?
Hvad betyder EN 13537?
Og hænger pris og kvalitet overhovedet sammen?[/vc_column_text][vc_column_text]Endelig endelig endeliiiig! Jeg har glædet mig helt vildt til at få skrevet og udgivet dette blogindlæg, netop grundet de ovenstående spørgsmål. De går nemlig igen rigtig mange gange i min indbakke på min instagram, og det kan jeg skisme godt forstå! Fordi at have den rigtige sovepose er VIRKELIG vigtigt. Hvorfor? Fordi en god nats søvn ude i naturen er 50%, ja hvis ikke 80% af den gode oplevelse.
Får man ikke lukket et øje, fordi man enten hunde fryser eller kamp sveder en hel nat, så er det svært at stå op dagen efter med oplevelsen af, at det bare har været super fedt at tage ud på tur. Og så er chancerne for, at man gider afsted igen ret lille.
Det har taget noget tid at få det her skrevet, fordi at vælge den rigtige sovepose kan være svært, så jeg har virkelig gjort mig umage for at lave en guide, der både er let forståelig, men også ruster dig rigtig godt til at vælge netop den sovepose, som er den rigtige for dig og dit behov.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44312″ img_size=”large” alignment=”center”][ultimate_heading main_heading=”Så lad os tage det hele fra en ende af…” heading_tag=”h5″][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Det første du skal gøre op med dig selv er, hvilket behov du har. Hvornår skal din sovepose bruges? Vinter eller sommer? Jeg tror de fleste af os har brug for en sovepose som kan holde os varme fra foråret, henover sommeren og frem til efteråret. Altså en tre-sæsoners sovepose.
Næst herefter er, at finde ud af, om det skal være en dunsovepose eller en fibersovepose. Du vil uden tvivl møde nogle, som sværger til dun, hvor andre sværger til fiber – fordi der er nemlig både fordele og ulemper ved begge fyldtyper. Derfor kommer det rigtige valg helt an på, hvordan du har tænkt dig at bruge din sovepose, og hvor meget.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]DUNSOVEPOSER
Dunsoveposer er både lette og komprimerbare. To egenskaber som er super vigtige, hvis du skal have din sovepose med på f.eks. en vandretur! At soveposen ikke vejer meget eller fylder meget giver nemlig både plads og mulighed for at tage andre ting med i rygsækken.
Dun er varme, da dun skaber luft omkring sig, som er med til at isolere og holde på varmen i soveposen. Til gengæld er der den store ulempe, at bliver dun våde, så klapper de sammen og mister varmeeffekten fuldstændig. (Derfor skal den altid pakkes vandtæt! Læs evt Tip til et vandtæt overblik af dit tøj i rygsækken)
Men nu til det mere tekniske og komplekse omkring dunsoveposer, nemlig ”fill power”, altså fyldevolumen i dunsoveposen.
Dette tal fortæller, hvor meget dunene fylder pr vægt. Og for at forstå, hvad det betyder, så er det en præcis mængde af dunene som lægges sammen under et låg, der vejer en bestemt vægt, og herefter måler man, hvor meget dunene synker sammen. Med andre ord, jo mere dunene fylder, jo mindre synker de, hvilket er ”fill power”.
Tallet måles i amerikanske enheder: cubic inches per ounce = cu.in. og jo højere tallet er, jo mere fylde er der i dunene. Dette helt uden, at soveposen kommer til at veje mere. Endvidere vil et højre tal også gøre soveposen mere komprimerbar.
I en god dunsovepose vil ”fill power” være på minimum 600 cu.in., hvor de bedste og dyreste dunsoveposer vil have en ”fill power” på minimum 800 cu.in.
Udover at en dunsovepose er let og komprimerbar, så er den også meget åndbar! En anden kvalitet der er værd at vægte højt, hvis du skal sove mange nætter i din sovepose. Som nævnt tidligere, så har dun den egenskab, at den kan holde på luft, som giver en god isolation og holder på varmen. Denne luftige konstruktion gør også, at fugt som fx sved nemt vil kunne trænge igennem soveposen. Det samme med den overskudsvarme vi ofte også producere om natten. Alt sammen noget, som giver en bedre og mere behagelig nattesøvn.
Som du nok har regnet ud, så er dunsoveposer også dyre. Og de er også dyrere end fibersoveposer. Men det er der en årsag til!
Dunene kommer ofte fra gæs, og som hovedregel er dunsoveposer dyre end fibersoveposer, da det helt enkelt er dyrere at producere ægte dun end kunstige fibre. Endvidere (og heldigvis) køber de fleste store mærker kun dun fra leverandører som ikke mishandler deres gæs. Men at give gode levevilkår til sine gæs har selvfølgelig også en pris, som vi som forbruger får lov til at betale.
Når det så er sagt, så er der altså også forskel på, hvor i verden dunene kommer fra. Der findes nemlig dun af dårlig kvalitet, og det er ofte hér, hvor pris og kvalitet rent faktisk hænger sammen.
Du går dog sjælendt galt i byen, hvis du køber af de velkendte mærker eller går i en friluftsbutik.
Men kan det betale sig, at købe en dyr dunsovepose?
Ja det kan det faktisk godt. Fordi en dunsovepose holder i rigtig lang tid, hvis du plejer den godt. Og det sidste er værd at hænge sig i, fordi en dunsovepose vil unægtelig falde sammen og danne klumper i sin fylde, i takt med den bliver brugt. Dette skyldes snavs, fugt og fedtstoffer fra sved og generel brug. Men vasker du din dunsoveposer, efter vaskeanvisninger, evt. to eller tre gange i træk, hvis den er meget klumpet, så vil du kunne slå dunene ud igen og skabe den samme fylde. En dunsovepose i god kvalitet, som bliver plejet godt, vil kunne holde sin fylde og isoleringsevne i over 15 år, ja endda helt op til 30 år!
Så hvis dit behov er en sovepose, som skal bruges meget, en du vil have med i rygsækken på vandreferier, og ikke bare festivaler eller endags ture, hvor bilen bliver brugt som primært transportmiddel, så synes jeg bestemt det er værd at overveje, om man skal investere i en god dunsovepose.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44313″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]FIBERSOVEPOSE
Som nævnt, så er der jo en kæmpe forskel i ægte dun og kunstige fiber. Men teknologien har dog også gjort, at man efterhånden har formået at udvikle nogle rigtige gode fibersoveposer, der også er både lette og komprimerbare.
Her følges pris og kvalitet dog også ad, så jo lettere og mere komprimerbar ens fibersovepose skal være, jo mere stiger prisen. Særligt når det kommer til vægt.
Nu til det tekniske omkring fibersoveposer. Her snakker vi nemlig ikke om ”fillpower” men fibrenes struktur, og om de er korte eller lange.
Fibrene er lavet af polyester og strukturen er mere kompakte end dun, hvilket med andre ord betyder, at det er svære for kroppen at komme af med overskudsvarme og sved, hvilket kan give en mere varm og fugtig nattesøvn. Dette særligt i varmere temperature om sommeren.
Når det så er sagt, så kan polyester ikke optage fugt, lige som dun kan. Det betyder med andre ord, at hvis du er så uheldig at din sovepose bliver våd, så vil fibrene ikke falde sammen og miste isoleringsevnen ligesom ved en dunsovepose. Selvom din fibersovepose bliver fugtigt, så vil den kunne holde sin fylde og dermed sin isoleringsevne og give varme. Dette fordi fugten ikke sidder i selve fibrene, men i strukturen. At fugten sidder i strukturen betyder også, at soveposen hurtig vil blive tør igen.
Fibrene er som nævnt ofte fremstillet af polyestertråde, i en løs struktur der giver mulighed for, at holde på luften og dermed danne isolering og varme. Disse tråde, som danner fibrene, er enten lange eller korte.
Korte fiber limes ofte til en slags måtter for at kunne holde på luften og dermed isolere. For at soveposen kan holde sin form og fylde, med disse måtter, er den ofte gennemsyet, der hvor måtterne hænger fast i soveposens ydre og indre pose. Disse gennemtrængende syninger ødelægger dog isoleringen en del, hvilket betyder, at der skal flere måtter til for, at godtgøre for isoleringstabet, og alt dette munder ud i en tungere sovepose.
Derfor er fibersoveposer med lange fiber at foretrække, da fidusen her er, at de lange fibre filters sammen og på den måde holder på luften og skaber isolering. Igen vil jeg anbefale, at man går efter store velkendte mærker, for at sikre sig en køb i god kvalitet.
Det skal dog siges, at fibrene i soveposen kan knække i takt med den bliver brugt, hvilket vil gøre soveposen gradvist tyndere og hermed et gradvist større varme/isoleringstab. Derfor vil en fibersovepose have en kortere levetid end en dunsovepose. Mit bud er dog, at en fibersovepose i god kvalitet, som bliver plejet, passet og opbevaret korrekt, sagtens vil kun holde 5 år eller mere.
Nu har jeg været godt omkring både dunsoveposer og fibersoveposer, og jeg håber meget, at det har givet dig et spiseligt og brugbart indblik i både fordelene, men også ulemperne, ved de to forskellige type soveposer.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44314″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]EN 13 537
Nu skal det kort handler om EN 13 537
I 2005 fik man nedsat en europæisk målmetode for, at ensrette den måde man tester soveposers øvre og nedre temperaturgrænse, som man har valgt at kalde EN 13 537.
Testen inddeles i flere kategorier, og om man er mand eller kvinde.
Jeg har læst mig til, at man antager en standard mand = 25 år, 173 cm, 73 kg.
Og en standard kvinde = 25 år, 160 cm, 60 kg.
Upper Limit (den øvre temperaturgrænse) : et udtryk for, hvor varmt lufttemperaturen skal være, før det begynder at blive for varmt at sove i soveposen.
Lower Limit (den nedre temperaturgrænse) : et udtryk for, hvor lav lufttemperatur kan være, før det begynder at blive for koldt at sove i soveposen.
Extreme raiting (ekstrem temperatur) : et udtryk for, hvor lav temperaturen kan være, hvor en standard (ofte kvinde) vil kunne overleve i 6 timer.
Når alt dette er sagt, så husk, at det kun er få os der passer ind i denne ”standard mand/kvinde-kasse”. Derfor vil der helt naturligt være større eller mindre udsving fra denne tabel, alt efter ens højde, vægt, muskelmasse/fedtmasse, fysik og ikke mindst erfaring i at overnatte udendørs.
At holde varmen i naturen afhænger nemlig af meget mere end soveposens kunnen. Liggeunderlag, vind, vejr, udmattelsesgrad, egen beklædning i soveposen mm. Har alt sammen også en betydning for, hvordan din nat i soveposen bliver.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Puh, sikke en smøre!
Så ja, hvad skal du vælge?
Jeg tænker det kommer helt an på dit behov, og hvad du skal bruge din sovepose til.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44315″ img_size=”large” alignment=”center”][ultimate_heading main_heading=”Her er et par vigtige punkter jeg synes du skal tage med i dine overvejelser, når du skal vælge din næste sovepose:” heading_tag=”h5″][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Hvilken sæson forventer du, at du skal sove ude i?
Fra forår til efterår? = 3sæsoners
Vinter? = vintersovepose
Sommer? = sommersovepose
Fylde og vægt.
Hvor meget vejer den og hvor meget fylder den?
Dette er særligt vigtigt, hvis du skal have den med i rygsækken på en vandretur.
Hvor lang er soveposen?
Den skal ikke være for lang. Jo længere den er, jo svære er den for dig at varme op. Endvidere er der heller ikke grund til at slæbe på fx 30cm mere fylde/vægt, hvis ikke det er nødvendigt.
Formen af soveposen.
Sover du på ryggen eller siden? Ligger du ofte i fosterstilling? Alt sammen noget du skal i dine overvejelser når du vælger formen på din sovepose, da en smallere sovepose naturligt nok giver mindre bevægelsesmuligheder.
Hvordan er lynlåsen?
Ofte en overset detalje. Men en lynlås i god kvalitet kan være afgørende for, om du kan holde varmen eller ej. Så sikre dig den er holdbar, sikre dig at der er en isoleringsflap på enten indersiden eller ydresiden af soveposen – og prøv den gerne af, så du er sikker på lynlåsen ikke sætter sig let fast i denne flap. (det er det værste der kan ske, når man vågner om natten og er lige ved at tisse i bukserne/posen)
Tænker du, at soveposen skal bruges om vinteren, så spiller det faktisk også en rolle, hvor lang lynlåsen er. Jo længere lynlås, jo mere varmetab.
Endeligt kan det være en stor fordel at se efter, om lynlåsen sidder i venstre eller højre side. Er i et par, så kan det nemlig godt betale sig at få lynlåsen spejlvendt, da man hermed lettere kan ligge og snakke sammen (lynlås mod hinanden). Der er rigtig mange mærker, som tilbyder at du selv kan vælge om den skal sidde i højre eller venstre side. Endvidere har det den fordel, at nogle soveposer kan lynes sammen, og dermed blive en dobbeltsovepose!
Pris og kvalitet går ofte hånd i hånd.
Som tidligere nævnt, så er dunsoveposen ofte markant dyre end fibersoveposen. Men husk, at en dunsovepose også har en markant længere levetid, og at det måske derfor godt kan betale sig at købe en dunsovepose, hvis man ser langsigtet på sit brug af soveposen.
Modsat, hvis du regner med kun at komme afsted få gange om året eller er i tvivl om, hvorvidt din interesse i at sove ude i det fri vare ved, så er en fibersovepose nok et bedre valg for dig, taget alle de overstående ting i betragtning.
Opbevaring og vedligeholdelse af din sovepose
Uanset om du vælger dun eller fiber, dyrt eller billigt, så husk at passe godt på den. Læs grunddigt omkring rengøring og opbevaring af din sovepose, når du modtager den, så du på bedste muligvis kan forlænge dens levetid.
Fælles for både dun og fiber er, at de har bedst af at blive opbevaret i en større transportpose, som ofte følger med købet. Endvidere i et rum, hvor der er stuetemperatur og ingen fugt.
Køb en lagenpose
Slutteligt kan det være en rigtig god investering af købe en lagenpose. Altså en ultra tynd sovepose, som fungere som et lagen inde i din sovepose. Disse fås i alt fra silke til fleece, alt efter om du ønsker et lagen der giver ekstra varm eller ej. Men fordelen er, at denne lagenpose vil du mindske overførslen af snavs og sved til din sovepose, som vil forlænge levetiden for din sovepose. Denne lagenpose er nem at vaske fra tur til tur.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44316″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Det var det.
Jeg håber inderligt meget, at denne guide har rustet dig til at købe en ny sove pose!
Måske den endda også har gjort dig klogere på den sovepose du har nu?
Stort smil fra C.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]
Hej Caroline.
Hvilken sovepose bruger du selv? Jeg kan se, at den samme går igen på mange af dine billeder.
Vh. Cecilie
Hej Cecilie,
Jeg har indtil nu brugt en, som jeg har udleveret i forbindelse med mit arbejde i Forsvaret. Jeg har dog for nyligt fået min egen, som er en Western Mountaineering : https://www.friluftsland.dk/sovegrej/alle-soveposer/western-mountaineering-ultralite-60-left
Ha’ en dejlig dag!
Tak for denne fine guide. Der er skrevet, så jeg kan nemt forstå soveposens verden..
Hej Jonas, tusind tak for de rosende ord! Dejligt den har kunne hjælpe dig!
tak for dig!
Hvor er du skøn – tak fordi du læser med <3
Tusind tak for denne guide, det var hvad jeg gik og manglede! Jeg har længe ville investerer i en sovepose, men har været meget i tvivl om hvad der var det rigtige at investerer i, da mit behov lige nu er på minimum med ture, men håber det kunne ændre sig så TUSIND TAK!
Hej søde Sasja,
Hvor er det bare DEJLIGT at høre! og skønt denne lille (lange) guide har været til god hjælp efter jagten på en god nats søvn.
Ha’ en dejlig dag <3