Du har gået en hel dag i det smukkeste landskab, gennem dybe dale og over høje bakker. Solen har skinnet fra en skyfri himmel, og du har ikke set et menneske siden i går. Du har valgt at slå lejr ved en stor sø, som er omringet af smukke klipper. Her er ingen. Ingen mennesker, ingen internetforbindelse, ingen ting du skal nå og ingenting du skal tage stilling til. Udover, hvad du vil have at spise. Så du pakker et køkken ud af din rygsæk. Og finder køleskabet frem..[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44932″ img_size=”large” alignment=”center”][ultimate_heading main_heading=”WAIT… WHAT?!” heading_tag=”h3″ margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Se dét kunne ellers være fedt. Men sådan er det jo ikke!
Vi vil alle sammen gerne langt væk fra hverdagen og langt ind i naturen, når vi tager på tur. Om det er for en enkelt dag eller en hel uge, så søger vi efter det samme: roen i naturen, den friske luft og glæden ved at være omgivet af de flotte landskaber.
Det er umuligt at slæbe et køleskab, komfur og fødevarer med herud, men det er ikke umuligt at få et godt måltid mad!
Jeg har spist meget frysetørret mad gennem mange år. Første gang jeg blev introduceret for det, var da jeg startede som soldat i 2014. De mange øvelser der fulgte med mine to år i uniformen har givet anledning til meget mad fra pose. Det har ikke altid været lige lækkert og smagfuldt, men gennem de sidste år har frysetørret mad ændret sig meget! Der er kommet flere udbydere og flere produkter, hvilket har skabt en større konkurrence indenfor frysetørret mad, og udviklingen er gået i den helt rigtige retning – og det er til stor glæde for både mig, og dig, når vi skal på tur![/vc_column_text][vc_single_image image=”44933″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Så, hvad skal man vælge når man skal på tur?
Det spørgsmål vender jeg lige tilbage til, fordi der er nemlig mange lækre muligheder, men det bliver jo lidt farvet, da min mening om, hvad der er bedst kommer sig af, hvad jeg synes smager bedst – og det er jo ikke sikkert du og jeg er enige om det. Derfor synes jeg lige vi skal gennemgå det lidt mere tekniske i frysetørret mad, så du har lidt mere brugbar information om frysetørret mad, end bare min holdning til, hvad jeg synes smager bedst.
Det er ganske enkelt en klassisk ret, som fx spaghetti bolognese, hvor man har frysetørret hele retten og på den måde fjernet ca. 98% af vandindholdet i selve retten. At frysetørrer en ret reducere både rettens vægt og fylde meget, så den både vejer og fylder ganske lidt i din rygsæk. Samtidig lægger det også enzymer og mikroorganismer i dvale, hvilket gør, at retten kan holde sig i særdeles lang tid. Alt det sker helt uden at retten taber hverken smag eller næring, og derfor bliver frysetørret mad altså den perfekte løsning til turen langt væk fra køkkenet, hvor du har brug for masser af næring og energi til kroppen, toppet med den luksus der bare er i at spise god, varm og smagfuld mad. [/vc_column_text][vc_single_image image=”44934″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Hvordan tilbereder jeg frysetørret mad?
Som forklaret ovenover, så har processen i at gøre en ret frysetørret medvirket, at rettens vandindhold er blevet reduceret med 98%, og det er simpelthen dét som skal tilsættes retten igen: (kogt) vand!
Så, hvordan får man lige fat i det, når nu man ikke har komfur, elkedel eller sin cooker med?
Den lidt besværlige måde at gøre det på er at tænde et bål og have en lille gryde med. Men dette har sine begrænsninger, da man fx i Danmark ikke må tænde bål alle steder, men ofte kun på bålpladser. Derudover kræver det bl.a. også brænde og gode vejrforhold uden det er for tørt, så du ikke futter hele området af.
Den lette og hurtige måde er, at bruge en Jetboil. En Jetboil er et gasbrændersystem med et kogekar på ca. 0,5L (alt efter model). Den kan få vandet i kog på få minutter, og så hverken fylder eller vejer den meget i rygsækken. Jeg er selv kæmpe fan af jetboilen, trods dens eneste funktion er at bringe vand i kog – og det er den eneste funktion den har! Jetboil er ikke lavet til at varme suppe, smelte isklumper, koge æg eller pølser eller noget andet. Den er lavet til at få vand i kog, og bruges den til andet er der stor risiko for, at den går i stykker.
Når det så er sagt, så er det et holdbart stykke grej som kan klare rigtig mange ture i rigtig mange år – husk dog at skifte gasflasken af og til. Hertil vil jeg lige tippe, at de små gasflasker oftest er billigere at købe i dagligvarebutikker eller byggemarkeder end hos friluftsbutikkerne.
Vil du læse mere om Jetboilen så klik ind her.
Hvor meget vand der skal i retten er forskelligt fra ret til ret, men du kan altid læse det på selve madposen, hvor der også oftest er angivet streger på posens indvendige eller udvendige side, hvor vandet skal hældes op til.
Når du har hældt vandet i skal du røre godt rundt med en ske. Selvom en almindelig ske vil kunne klare denne opgave, vil jeg alligevel anbefale at købe en lang ske, som kan nå helt til bunden af din pose med frysetørret mad, uden du bliver helt ”gratet” ind.
Du kan købe en lang ske i aluminium (hvilket er at foretrække så den ikke knækker i din taske) lige her til 69 kr.
Endeligt skal du lade retten stå og trække, før den er klar til at spise. Du skal lukke retten igen ved hjælp af madposens lynlåsfunktion, og lade den stå og trække i den tid som er opgivet på posen, hvilket plejer at være 10-15 min. Det er altså nemt og lige til! Stil ikke posen direkte på jorden, men i stedet f.eks. på din rygsæk. Så undgår du at dit varme måltid bliver koldt.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44935″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Hvor meget vand der skal i retten er forskelligt fra ret til ret, men du kan altid læse det på selve madposen, hvor der også oftest er angivet streger på posens indvendige eller udvendige side, hvor vandet skal hældes op til.
Når du har hældt vandet i skal du røre godt rundt med en ske. Selvom en almindelig ske vil kunne klare denne opgave, vil jeg alligevel anbefale at købe en lang ske, som kan nå helt til bunden af din pose med frysetørret mad, uden du bliver helt ”gratet” ind.
Du kan købe en lang ske i aluminium (hvilket er at foretrække så den ikke knækker i din taske) lige her til 69 kr.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Så nu skal vi til, hvilke retter du så skal vælge.
Spørgsmålet som er noget nær umuligt for mig at svare på, da det jo kommer helt an på, hvad du er til.
Men jeg kan dele mine egne favoritter og M’s favoritter:[/vc_column_text][vc_column_text]Min top 3 af frysetørret mad:
- ”Pasta with cheese & broccoli” fra Blå Band (vegetar)
- ”Skinnarmo’s pasta carbonara” fra Blå Band
- ”Salmon Pesto with pasta” fra Trek N Eat
M’s top 3 af frysetørret mad:
- ”Taco Stew” fra Blå Band
- ”Wilderness stew with rice” fra Blå Band:
- ”Chocolade mousse” fra Trek-n-eat
En frysetørret frokost/aftensmads ret koster cirka 69-79 kr. alt efter hvilket mærke man køber fra.
Dette kan godt lyde dyrt, og virke til hurtigt at løbe op, hvis man skal købe mad til en 5-dags tur. Men måden jeg ser det på er, at mine ture ud er ligesom en ferie for mig. Når jeg ellers er på ferie giver jeg rask væk 150-225 kr for et måltid mad på en restaurant, og tager jeg de briller på, føler jeg mere, at jeg har sparret penge på madposten på ferie. Så kan man rynke lidt på næsen og sige, at det er jo ikke helt den samme standard af mad og service – enig. Men når jeg er på tur ude i det fri, og har været ude og vandre en hel dag, så er et godt, smagfuldt og nærende måltid mad virkelig en luksus og et højdepunkt for dagen, og derfor gør det mig ikke noget at betale for netop de retter som jeg ved, at jeg vil nyde at spise!
Der, hvor jeg sparre penge er at lave morgenmaden selv. Den er nemlig ikke så kompliceret, og det kan man sagtens selv lave!
Ligesom de andre frysetørrede retter, så portionspakker jeg dem, dog ved hjælp af almindelige fryseposer. Her kommer jeg kommer både havregryn, chokolademüesli, nødder og hvad jeg nu ellers har lyst til i.
Så tilsætter jeg mælkepulver fra Trek N Eat. Et genialt produkt som består af sødmælkspulver og har et godt energi- og proteinindhold! Når man tilsætter vand til mælkepulveret kan det røres til sødmælk – smart!
En pose Trek N Eat Whole Milk Powder koster 49 kr, og bliver i alt til 2L mælk. Så ved hjælp af dette kan du altså lave mange morgenmadsportioner for en lille pris. Du skal dog huske en lille skål til at tilberede din morgenmad i, da det er lidt svært at styre i en blød frysepose. Tilmed kan du jo selv vælge om din morgenmad skal være varm eller kold, når du laver den i en skål, da mælkepulveret både kan tåle at blive blandet med varmt og koldt vand. Læs mere om produktet her.
Kan jeg lave frokost- og middagsretter selv også?
Er du blevet grebet af stemingen af at fremstille din egen turmad, både til morgen, middag og aften, så kan det faktisk godt lade sig gøre – har jeg hørt.
Det er dog ikke noget jeg selv har prøvet! Jeg har heller ikke smagt noget hjemmelavet turmad. Men jeg har hørt, at det kan lade sig gøre, hvis man anskaffer sig en dehydrator. Er det noget som du vil give dig i kast med, så er jeg sikker på der er masser af artikler på nettet og videoer på youtube, som kan hjælpe dig godt på vej!
[/vc_column_text][vc_single_image image=”44936″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Din tur, dine favoritter..Som nævnt et par gange i dette opslag, så er mine favoritter indenfor frysetørret jo sikkert ikke dine favoritter. Endvidere har jeg kun nævnt 6 forskellige retter her i indlægget, og der findes jo simpelthen så mange! Både med oksekød, svinekød, kylling, vildtkød og helt uden kød! For mig er det at tage ned i min lokale Friluftslandsbutik og stå og kigge på de mange valgmuligheder for frysetørret mad en del af turen. Selvom jeg slet ikke er kommet afsted endnu. Men jeg nyder at stå og læse på de lækre titler de forskellige madposer har, og forestille mig de smukke omgivelser jeg vil indtage dem i. Mmmh’.
Har du nogle erfaringer med frysetørret mad, og har du ligefrem en top 3 af retter, så håber jeg, at du vil dele den i en kommentar hertil, så vi kan inspirere hinanden og få de lækreste retter med i rygsækken på tur.
Stort smil fra C.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Super fint indlæg om turmad Vil lige dele et tip til at spare flere penge på frysetørret mad. Kender du de der knorr snackpots? De er meget billigere end de poser fra friluftsbutikkerne og ja, jeg ved godt at knorr retterne fylder for meget ift. poserne, og har ikke selv prøvet at have dem med endnu men jeg har tænkt mig at prøve det af ved at tage nogle forskellige knorr snackpots med, men kun lade den ene ret blive i koppen, og så pakke resten over i nogle lufttætte poser, og så genbruge den ene kop jeg tager med og selvfølgelig vaske den imellem hver ret Mvh Janni
Hej Janni! Jeg kender dem faktisk godt, men ikke sådan helt i detaljerne, rent næringsindholdmæssigt. Jeg kunne måske godt have min bekymring om, hvor meget gods der reelt er i den, eller om det mere bare er kulhydrater, som kroppen hurtigt brænder af. Men som sagt, så kender jeg ikke næringsindholdet i dem, men kroppen har brug for både kulhydrater, fedt og protein når man vandre i flere dage. Men der er selvfølgelig flere måde at få de tre elementer i sig, end lige hovedmåltidet! Det er bestemt ikke noget dårligt forslag, og jeg tror helt sikkert godt sådan en eller to vil kunne ryge med i min taske som supplerende snack 😀
Ha’ en dejlig aften!