Der findes også andet godt fodtøj til vandring som fx: trekkingstøvler, vandre sko, trailsko og sandaler. Men grundet årstiden lige nu har jeg valgt kun at gå i dybden med støvlerne i denne omgang – jeg skal med stor glæde vende tilbage og lave en guide til de andre typer fodtøj i løbet af foråret.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”45041″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_separator color=”white”][vc_column_text]
Vandrestøvler
Lad os i første omgang lige gennemgå selve vandrestøvlen, og hvad det er der gør denne model særligt god.
Det mest klassiske design ved vandrestøvlen er det høje skaft, som giver optimal støtte til både ankel og fod. Denne støtte er særligt vigtig når man vandre mange kilometer med tung oppakning, eller gennem et svært terræn, hvor man let vil kunne komme til at vride om.
Klassisk for vandrestøvlen er også den stive sål, som også er med til at støtte foden når man vandre. Endvidere er det grove mønster under støvlen med til at skabe sikkerhed så man ikke glider i vådt eller mudret terræn, og endelig det lange snørrermønster, som gør at støvlen kan bindes tæt om foden.
Men for et vælge det par vandrestøvler, som passer til dig, er det ikke nok bare at kigge på din fod. Du skal også kigge på, hvordan du gerne vil anvende støvlerne.
Her er der et par spørgsmål du med fordel kan stille dig selv:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Hvilket terræn vil du gerne gå i?
Er det danske skovstier er en let vandrestøvle mest anvendelige. Denne støvler vejer ikke så meget, har ofte et lavere skaft og en blødere sål som giver bedre bevægelighed, god støtte og komfort.
Er det derimod fjeldvandring i udlandet, så er en kraftig vandrestøvle med stiv sål en god idé. Den kraftige støvle med god ankelstøtte vil stabilisere foden når du går i det ujævne terræn, og den hårde sål vil modvirke at du kan mærke jordens ujævnheder gennem fodtøjet.[/vc_column_text][vc_single_image image=”45043″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Skal du gå med oppakning, og i så fald, hvor meget?
Skal du gå med lidt oppakning, fx op til 15 kg, så tænker jeg igen at en let vandrestøvle er mest anvendelig. Dette er dog igen taget i betragtning af det terræn du skal vandre i. Men er det fx i den danske natur, og med let oppakning, så vil en let vandrestøvle være ideel.
Skal du derimod vandre med tungere oppakning, og/eller gennem et svært terræn som man ofte oplever i fx de nordske fjelde, så vil jeg igen foreslå en mere kraftig vandrestøvler, som kan støtte godt op om dine ankler og fødder, og imødekomme det ujævne terræn med en stiv sål.[/vc_column_text][vc_column_text]Hvilken årstid vil du vandre i?
Skal du vandre mest om sommeren, kan du med fordel gå efter en støvle, hvis primære funktion er åndbarhed, så du ikke får meget svedige fødder.
Skal du vandre mest om efteråret eller i regnsæsonen, så kan du med fordel gå efter en støvle, hvis primære funktion er vandtæthed, så du undgår meget våde fødder.
Skal du vandre primært om vinteren, og meget koldt terræn, så kan du med fordel gå efter en støvle, hvis primære funktion er at beskytte mod kulde og holde foden varm.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”45042″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Hvad materiale skal støvlerne være lavet af?Læder er et meget slidstærkt materiale, og plejer du støvlerne godt med læderfedt, så er støvlerne også meget vandafvisende i lang tid. Læder giver også dine fødder stor åndbarmulighed, da både sved og varme vil kunne trække ud gennem støvlen. Med god pleje vil du have støvlerne i lang tid, og du vil opleve af det ”levende” materiale vil forme sig efter dine fødder gennem lang tids brug. Alt dette vil skabe højere komfort og give dig bedre støtte. Desværre er læderstøvler ofte ret tunge og dyre.
Støvler lavet i kunststof vil ofte være meget lettere. De vil fra start også føles blødere at have på, men dette stof er ikke på samme måde ”levende” som læder, og vil altså ikke ændre form på samme måde som en læderstøvle vil. Til gengæld vil du nok opleve fra start, at kunststofstøvlen føles mere behagelig at have på. Endvidere er der ofte også flere design muligheder og flotte detaljer i støvler lavet af kunststof. Kunststofstøvler i sig selv er meget åndbare, men hvis ikke de får tilført et ekstra lag, er de altså slet ikke vandafvisende. Derfor er det vigtigt at overveje, om din støvle fx skal være med Gore-Tex, hvis du skal vandre i våde områder, eller steder, hvor der kan komme meget regn.[/vc_column_text][vc_column_text]Gore-Tex, Go eller No go?
Gore-Tex er nok den bedst udviklede membran, som både er vandtæt og åndbar. Men om det er godt eller skidt at have støvler med dette kommer igen an på, om hvilket vejr du skal vandre i.
Skal du vandre i dejligt sommervejr, uden den store udsigt til regn, så er Gore-Tex en dårlig idé. Gore-Tex holder nemlig på varmen, og det er på ingen måde rart for dine fødder. Endvidere gør Gore-Tex også, at dine støvler bliver langsommere til at tørre, hvilket er uheldigt hvis der kommer meget vand inde i dem. En støvle uden Gore-Tex kan du næsten altid gå tør med få strømpeskift.
Skal du vandre i våde klimaer eller om vinteren, så er Gore-Tex en rigtig god idé! Her vil membranen holde på varmen, beskytte mod vand og stadig være åndbar.[/vc_column_text][vc_single_image image=”45044″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Gode råd til valg af størrelse
Når du har fundet frem til, hvad for en type støvle du skal have, så kommer det store spørgsmål om, hvilken størrelse du skal vælge. Som udgangspunkt, vil man jo vælge den størrelse af sko, som man bruger i alt sit andet fodtøj, men når det kommer til vandrestøvler, er det ikke helt så nemt.
Når du prøver støvlen på, så gør det med den sok eller strømpe, som du tænker du vil bruge til vandring. Selv er jeg stor fan af uldsokker, året rundt! Men der er lavet et helt univers af vandrestrømper/sokker, der med forskelligt design giver god komfort, ekstra støtte og har stødabsorberende områder.
Nå men altså, når du prøver støvlen på, og har snøret den godt til, så er det vigtigt at du føler den slutter tæt om hele foden, uden at sidde og klemme nogle steder, heller ikke dine tæer. Der skal være plads til, at foden hæver lidt op, da det ofte sker når man vandre i lang tid. Endvidere er det vigtigt, at der er lidt ekstra plads ude i snuden af støvlen, så du kan gå ned af bakke uden at tæerne rammer på.
I de fleste støvler ligger der en helt almindelig standard sål, hvis primære funktion er at skjule syningerne nede i bunden af støvlen, og altså ikke bidrage med ekstra støtte eller komfort til din fod. Derfor kan du med stor fordel pille dem ud og få lavet en indersål som passer perfekt til din fod. Den indersål kan du med fordel tage med i butikken når du prøver støvlen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”45045″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Hvilke støvler bruger jeg selv?
Jeg har valgt at holde det neutralt, hvilke støvler jeg selv bruger, fordi det ikke handler om det i denne guide. Denne guide er lavet til dig, så du finde information om, hvilke støvler der vil passe til dit behov, vandremønster og dine fødder. Det er ikke mit ønske at påvirke dig til at købe de støvler som jeg er rigtig glade for herhjemme, fordi vi to er alligevel ikke ens. Hverken hvad angår fødder eller behov.
Det var alt det som jeg havde valgt at tage med i min “Guide til vandrestøvler”. Jeg håber du fandt den brugbar, let læselig og med ny information som kan hjælpe dig til købet af de rigtige støvler.
Som nævnt i starten af blogindlægget, så handler denne guide jo kun om vandrestøvler, og der findes også andet godt fodtøj til vandreturen – og jeg lover at der kommer en guide til både vandresko og vandresandaler i løbet af foråret og sommeren.
Tusind tak fordi du læser med!
– stort smil fra C.[/vc_column_text][vc_column_text]Andre gode guides til dig:
Jeg har skrevet en masse andre gode guides, som du måske også vil kunne have glæde og gavn af at læse:
Guide: Hold varmen i din sovepose
Din guide til køb af den rigtige vandrerygsæk
Din guide til køb af den rigtige sovepose
Din guide til køb af det rigtige liggeunderlag[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]