Du kan læse meget mere om det her: Din guide til køb af det rigtige liggeunderlag [/vc_column_text][vc_single_image image=”43720″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Men i dag vil jeg komme med et par mere konkrete anbefalinger af liggeunderlag under de forskellige kategorier.” heading_tag=”h4″][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]SKUMUNDERLAG:
Det første skumunderlag vi tager et gik på er det helt klassiske skumunderlag som mange af os kender til. Dette skumunderlag er lavet af lukkede celler, som betyder, at det er minimalt vandsugende. Læs mere om forskellen på liggeunderlag med åbne og lukkede celler her.
Liggeunderlaget her er fra Nordpol Hajk og er 10mm tykt. Det vejer omkring 300 gram og koster 79kr i Friluftsland. Komforten her er ikke super god, men det vil fungere fint til kortere ture i sommerhalvåret. Læs mere om liggeunderlaget her.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43735″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Det andet skumunderlag jeg lige vil fremhæve er dette fra Therm-A-Rest. Modellen hedder Z-lite regular og har dette specielle ”æggebakke” lignende design. Det smarte ved dette design er både, at det bruger mindre materiale og dermed vejer mindre, men også at det giver bedre liggekomfort. Tilmed giver disse huller i designet en yderligere isolering, og nogle modeller har også en aluminiumsoverflade, som vil reflektere varmen retur til soveposen/kroppen.
Liggeunderlaget er også lavet med lukkede celler, R-værdien ligger mellem 2 og 3 og det vejer 410 gram. Prisen er 389 kr. og du kan læse mere om det her.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43709″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Hvis du ikke ved, hvad R-værdi er, så læs mere her. Det er nemlig ret vigtigt at vide noget om, når man vælger liggeunderlag.
Husk at et skumunderlag fylder meget i ens oppakning, men det er velegnet til at spænde uden på tasken da det næsten er umuligt at ødelægge. Det er robust og vil sagtens kunne klare at blive ridset i tæt terræn eller skrabet på skarpe sten, når rygsækken tages af og bliver smidt på fx klippeterræn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]SELVOPPUSTELIGE LIGGEUNDERLAG:
I de selvoppustelige liggeunderlag bliver sovekomforten lige lidt bedre. Denne model er også fra Term-A-Rest og hedder ”Trail Lite Regular”. Det er et alsidigt liggeunderlag som har en god tykkelse på 3,4 cm og en isoleringsevne svarende til mellem 3 og 4 i R-værdi. Det vil med andre ord sige, at dette liggeunderlag vil fungere perfekt til ture i det sene forår, sommer og tidligere efterår. Det vejer 740 gram og koster 659 kr. hos Friluftsland. Se mere her.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43715″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Dette selvoppustelige liggeunderlag ligner meget det overstående, dog i en luksusudgave. Det er nemlig 5 cm tykt, hvilket giver en bedre liggekomfort. Trods sin ekstra tykkelse vejer det ikke meget mere, kun 770 gram. Det har samme R-værdi på 3,4 og vil også fungere perfekt til sent forår, sommer og tidligt efterår.
Dette liggeunderlag er lige nu sat ned til 719 kr. og du kan læse mere her.
Endeligt skal man huske, art pakkevolumen af selvoppustelige liggeunderlag er ret stor, og at disse liggeunderlag ikke er lige så slidstærke som skumunderlag, hvorfor det med større sandsynlighed vil kunne gå i stykker, hvis det bliver skrabet mod klipper eller kommer for tæt på gløder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]OPUSTELIGE LIGGEUNDERLAG:
Dette oppustelige liggeunderlag fra Exped hedder ”SynMat 9 M”. Det er lavet i slidstærkt stof og er i oppustet tilstand hele 9 cm tykt. Dette giver fantastisk komfort og en rigtig god isoleringsevne. R-værdien ligger på 6, hvilket vil sige, at dette liggeunderlag vil kunne bruges hele året rundt i Danmark. Se mere om R-værdi og min hjemmelavet skala her.
I dette oppustelige liggeunderlag er der også intrigeret en pumpe samt et ventilsystem som gør det let at pumpe op og pakke sammen igen. Her får du altså et liggeunderlag med komfort og brugervenlighed i top, dog vejer det en del sammenlignet med andre oppustelige iggeunderlag. Vægten ligger på ca. 870 gram Prisen er 1.299 kr. og du kan læse mere om det her.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”43716″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_separator color=”white”][vc_column_text] [/vc_column_text][vc_single_image image=”43737″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Jeg skrev det også i mit tidligere indlæg, men jeg vil gerne lige gøre opmærksom på det igen: oppustelige liggeunderlag kan godt pustes op med munden, men husk dog at være opmærksom på der i din udåndingsluft er fugt og kondens, hvilket er to ting vi ikke vil have ind i vores liggeunderlag om vinteren. Her kan du med fordel medbringe en ”Pump Sack”.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43717″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MIT EGET VALG AF LIGGEUNDERLAG:Jeg har egentlig erfaring med alle tre typer af liggeunderlag, men min egen personlige favorit er klart det oppustelige liggeunderlag. Her sover jeg bare bedst og så er jeg svært tilfreds med at det hverken vejer eller fylder noget. Mit er fra Sea to Summit og modellen hedder UltraLight Insulated.
I oppustet tilstand er det 5 cm tykt og har en R-værdi på 3,3. Det er derfor ganske udmærket til de ture som jeg indtil nu har været på i det sene forår, sommer og tidlige efterår. Jeg drømmer dog om at komme på et rigtigt vintereventyr snart, og der vil dette liggeunderlag ikke være isolerende nok. Så enten skal jeg have noget skumunderlag eller andet under, eller også skal jeg ud og låne/investere i et nyt.
Mit sidste råd skal være, at er du det mindste i tvivl om, hvilken type liggeunderlag der passer til dit behov, eller hvad for en model det skal være, så tag ned og snak med ekspedienterne i din nærmeste friluftsbutik.
Har du brug for mare basisviden omkring liggeunderlag og de 3 typer så læs min guide her: Din guide til køb af det rigtige liggeunderlag
Stort smil fra C.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Hej Caroline,
Tak for dit fine og overskuelige indlæg. Jeg vil på baggrund af dette mene, at jeg til mit kommende behov skal have et oppusteligt liggeunderlag med en R-værdi 3-4.
Har du erfaring med mærket Urberg og måske endda kender til deres “Insulated Airmat”?
Mange tak for din blog og inspirerende instagram! Jeg tror min kæreste er ved at være træt af at høre på mig, når jeg fortæller om jeres turer mm.
De bedste hilsner, P.
Hej søde P,
Tak for en skøn kommentar! Og herligt du har kunne bruge mit blogindlæg, det gør mig meget glad!
Desværre har jeg hverken erfaring med modellen eller mærket du spørg på, så der må jeg være dig svar skyldig.
Mit eget er fra “Sea to Summit” men hvis det du har i tankerne forhandles i en butik, ex Friluftsland, så ta’ forbi dem og hør mere om liggeunderlaget.
Jeg håber snart i kommer på en tur, og at kæresten er frisk på at tage med, så han kan snakke med om jeres tur næste gang 😉 <3
Stort knus fra C.