Regntøj: vandtæthed og åndbarhed

[vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”REGNTØJ: VANDTÆTHED OG ÅNDBARHED” heading_tag=”h3″ margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][ultimate_heading main_heading=”I Danmark regner det cirka hver anden dag, så det kan altså godt betale sig at investere i noget godt regntøj! Men hvad skal man vælge? Det er lidt af en jungle. Især fordi mange tror, at så snart noget hedder ”regntøj” så er det lig med, at det er 100% vandtæt. Men sådan er det langt fra! Jeg vil gerne prøve at gøre dig lidt klogere med en lille guide om, hvordan du finder det rigtige regntøj, som passer til dit behov. Så lad os først tage et kig på de detaljer der faktisk beskriver, hvor vandtæt ens regntøj er.” heading_tag=”h5″ sub_heading_color=”#697a1f”][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]VANDSØJLETRYK

Når man skal se, hvor vandtæt ens regntøj er, så skal man kigge på tallet omkring vandsøjletryk. Dette tal beskriver nemlig mængden af vand i millimeter som 1 kvadratcentimeter af materialet kan holde ude, før vandet trænger igennem.
Det vil med andre ord også sige, at jo højere tal producenten har angivet, jo mere vand kan regnjakken holde ude.

Her er et lille hjemmelavet skema over vandsøjletryk:
Op til 2.000 mm = Vandafvisende i let regn i et par timer.
2.000 til 5.000 mm = Oftest åndbart regntøj som vil kunne holde almindeligt regnvejr ude i nogle timer. Fungere fint til dagligt brug, til gåture, cykling til/fra arbejde osv.
5.000 til 10.000 mm = Regntøj som kan modstå almindeligt regnvejr i mange timer, eller kraftigt regnvejr i få timer.
10.000 til 15.00 mm = Regntøj som kan holde dig tør i kraftigt regnvejr i lang tid.
15.000 til 20.000 mm = Man siger, at regntøj aldrig kan bliver 100% vandtæt, men et sæt regntøj med et vandsøjletryk på dette eller over 20.000 mm vil kunne modstå ekstremt regnvejr. Men her er vi ude i det regntøj som fiskere ofte bruger. Tilmed kan waders også have et vandsøjletryk på 20.00mm eller over.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33650″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MATERIALE OG ÅNDBARHED

Overordnet findes der tre typer af regntøj:

Polyester-regntøj: åndbart regntøj er oftest lavet af polyester, da det er meget åndbart, dog score polyester ikke top point i vandsøjletryk. Du kan dog nemt finde gode åndbare regnjakker der kan klare at holde dig tør i flere timer i danske regnvejr.

PVC-rengtøj: gummiregntøj som ofte har et vandsøjletryk på 15.000-20.000 mm. Dog er gummiregntøj sjældent åndbart, hvorfor man ved aktiv brug ofte kommer til at svede ved at have det på og dermed bliver våd indvendigt. Gummiregntøj kan være tykt og tungt.

PU-regntøj: regntøj med en gummioverflade, der giver et højere vandsøjletryk. Regntøjet er tyndere og mere strækbart end gummi-regntøj, og også en smule mere åndbart, dog ikke nok, hvis man skal være aktiv i det.

Åndbarhed måles i MVP = moisture vapour permeability. Tallet beskriver, hvor meget fugt der kan transporteres ud pr. kvadratmeter over 24 timer. Det vil med andre ord også sige, at jo højere tal producenten har angivet, jo mere vanddamp kan regnjakken udlede over 24 timer.

Her er endnu et lille hjemmelavet skema, nu om åndbarhed:
Op til 3.000 MVP = Gåture uden for meget anstrengelse.
3.000 til 5.000 MVP = Gåture med anstrengelse.
5.000 til 8.000 MVP = let løb eller korte cykelture.
8.000 til 10.000 MVP = almindeligt løb eller længere cykelture.
Over 10.000 MVP = høj aktivitet i længere periode.
Altså, jo højre tal, jo mere komfort under aktivitet med regntøjet på.

HUSK at behandle dit regntøj rigtigt!
Regntøjets vandtæthed bliver forringet når det bliver brugt og beskidt. Derfor vil man altid opleve, at ens rengtøj efter noget tid slet ikke er lige så vandtæt som da man købte det. Man skal dog ikke være bange for at vaske sit regntøj, så længe man følger den vaskeanvisning som står inde i rengtøjet. Husk altid at anvende vaskpulver som ikke indeholder opløsningsmidler, da det vil skade imprægneringen på det åndbare regntøj. Efter vask skal regntøjet altid genimprægneres.

Jeg vil personligt anbefale ”Grangers Clothing Care Kit” som kan købes hos Friluftsland til 249 kr. Dette er et komplet plejesæt bestående af 3 dele, og indeholder både vaskemiddel og imprægneringsmiddel. Det er effektivt på en skånsom måde, som både plejer og vedligeholder alle typer af vandtætte jakker/bukser. Link her.

Er du kun på jagt efter en imprægneringsspray, så kan jeg anbefale ”Grangers Performance Repel Plus”, som er en effektiv og skånsom imprægneringsspray til regnjakker. Den koster 149 kr. Og kan købes hos Friluftsland, link her.

Jeg håber denne lille guide har givet dig lidt ny viden omkring regntøj og, hvad man skal kigge efter når man shopper det. I næste blogpost vil jeg tage fat i emnet om forskellen på en regnjakke og en skal-jakke, samt komme med et par anbefalinger af vandtætte jakker til det almindelige hverdagsliv samt det aktive friluftsliv.

Smil fra C.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *