Igen i år har jeg teamet op med Pfizer ApS for at udbrede viden omkring flåter, give kendskab til de sygdomme de kan overføre, og dele tips og trick til at undgå at blive bit at de små mider! For ja, en flåt er faktisk en lille mide. Eller, det er et lille leddyr, som er beslægtet med mider og edderkopper.
Skovflåten lever af at suge blod fra et ”værtsdyr” som kan være både mus og rotter, men også større dyr som egern, ræve, hunde og mennesker. Når ikke flåten sidder på et værtsdyr, så trives den bedst i fugtige og skyggefulde områder, som fx underskoven, 10 cm fra jorden i det høje græs eller løvskov.
Mange tror, at en flåt og en tæge er det samme, men modsat flåten, så hverken stikker eller bider tæger i mennesker.
Hvis du vil læse mere om skovflåten, så klik ind her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51121″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Gør det ondt at blive bidt?
Nej, det gør det ikke. Faktisk opdager de fleste mennesker slet ikke, at de er blevet bit, og at der nu sidder en flåt et sted på deres krop og suger blod. Og det er netop dette, som gør skovflåten farlig! Når flåten har bidt sig fast, og ikke bliver fjernet umiddelbart hurtigt, så har den mulighed for at overføre sygdomme som den har fået fra tidligere værtsdyr, som fx mus eller rotter. Her i blandt sygdomme som TBE og Borrelia, som er de to hyppigst forekommende flåtoverførte sygdomme.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51127″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]TBE
TBE er den absolut alvorligste sygdom som en flåt kan overføre. TBE-virussen overføres via flåtens spyt, og der sker straks efter, at flåten har bidt sig fast. Hos hver tredje menneske, som bliver syge efter at være smittet med TBE af en flåt, spreder virussen sig til hjernen og danner betændelse her. Der findes desværre ikke nogen behandling af TBE, og det kan tage lang tid at blive rask igen. Dødeligheden er kun 1-2% men desværre oplever ca. 40% at få varige mén, som fx hukommelse eller balancebesvær, hovedpine, høretab mm.
TBE er udbredt i store dele af Europa samt enkelte steder i Danmark. Heldigvis er det fortsat sjældent, at danskere smittes med TBE.
Læs mere om TBE, og hvad man kan gøre for at forebygge at blive smittet med TBE her.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51122″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]BORRELIA
Modsat TBE, så tager det længere tid for flåten at overføre borrelia til et menneske, ja faktisk kan det tage op til et par dage. Borrelia er en bakterie, hvis infektion kendetegner sig ved almen sløjhed og utilpashed feber mm., men den kan også gå i nervesystemet og give halvsides ansigtslammelse, smerte og opsvulmede led.
Oftest kendetegner smitte af borrelia sig ved, at området omkring flåtbiddet bliver rødt og vokser sig større end 5 cm. i diameter. Mærket kan opstå 1-4 uger efter flåtbiddet.
Det skønnes, at omkring 15% af de danske skovflåter bærer borreliabakterier, og derfor er det vigtigt at man tjekker sig selv grundigt for flåter, efter fx en tur i skoven, og skynder sig at fjerne flåten, hvis den har bidt sig fast.
Læs mere om borrelia her.
Det er ikke fordi, at jeg vil skræmme dig og gøre dig bange for flåter. De fleste flåtbid er heldigvis ganske ufarlige og uden sygdomme! Men desværre kan det ske, at man bliver smittet med sygdomme gennem et flåtbid, som fx borrelia eller TBE, og derfor er det meget vigtigt at man har respekt for flåter, og får dem fjernet så hurtigt som muligt.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51126″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Fjern flåten
En flåt fjernes nemt ved hjælp af en flåttang. En flåttang kan have mange forskellige farver og udseender, men fælles er, at du nemt kan få fat om flåten, dreje tangen rundt om sig selv, og på den måde tvinge flåten til at give slip. Det er nemt, hurtigt og effektivt!
Et gammelt husmorråd siger også, at du kan fjerne flåten ved fx at nuller den med fedtstof som fx olie, men den dur altså ikke! Når man begynder at nuller flåten vil man stimulere den til at kaste op (!!!) og det sker altså lige ned i ens åbne sår fra flåten! Så gør endelig ikke det.
En flåttang koster fra 15 kr. og kan købes stort set alle steder, både i store supermarkeder, apoteket, kæledyrsbutikker og på nettet.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51117″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Beskyt dig
Der er mange måder at beskytte sig på, for at undgå at blive bit af en flåt. Du kan bl.a. tage langskaftet støvler på ud i naturen, lange bukser som sættes ned i strømperne, lange ærmer mm. Men uanset hvad du gør, så husk alligevel at tjekke dig selv grundigt for flåter når du kommer hjem. Flåterne bider sig ofte fast de steder, hvor huden er tynd eller folder, som fx armhulen, knæhasen, lysken, navlen, bag ørene, mellem fingre og tæer osv. Men selv har jeg også haft en flåt siddende fast lige midt på halsen – se de kan altså sætte sig alle steder!
En god måde at tjekke sig selv for flåter er, at systematisk kører en flad hånd rundt på hele huden. Spørg evt. din partner, familiemedlem eller ven, om de vil tjekke dig steder, hvor du selv har svært ved at nå eller se.
Læs mere om, hvordan du kan beskytte dig her.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51123″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”51125″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Naturens elementer
Her fra foråret og frem til sensommeren, vil jeg udforske naturens elementer sammen med Pfizer. Jeg vil se nærmere på de fantastiske oplevelser som den danske natur kan skabe, og tage jer med på alle mine ture! Den første tur går ud til vandet, hvor jeg både vil se om jeg kan finde bævere og fange en fisk! Men ved vandet er der også højt græs, hvor flåten trives og bor, indtil den bider sig fast på et værtsdyr, som potentielt kunne være mig… Derfor vil jeg være meget opmærksom på dette, og dele mine oplevelser og erfaringer med jer på min instagram-story.
Så følg endelig med på min instagram: @caroline_schack.
Stort smil fra C.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51124″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]