Har du ikke læst de tidligere etaper, så find dem her:
Vandreferie i Norge 2020, Etape 1
Vandreferie i Norge 2020, Etape 2
Vandreferie i Norge 2020, Etape 3[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44786″ img_size=”large” alignment=”center”][ultimate_heading main_heading=” 20. juli: øen Hirda, måske Sydnorges svar på Lofoten” heading_tag=”h3″ margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Hidra er en ø jeg aldrig tidligere har hørt om, men ideen om at køre til Hirda kom fra en af M’s veninder, der fornylig var på øen og havde taget et flot billede her. Så da vi for et par dage forinden sad på en rasteplads og lagde nye planer for at turen, da vejret skulle blive meget dårligt på den ellers planlagte rute, så lå Hidra lige til højrebenet, da vejret i Sydnorge skulle være ganske udmærket. Men det kan du læse mere om her: Vandreferie i Norge 2020, Etape 2 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Flekkefjord, et tilfældigt vandfald og vilde laks
Efter en god morgenmad på vores lidt alternative teltspot pakkede vi lejeren sammen og satte kurs mod Flekkefjord.
På vores vej mod Flekkefjord kørte vi forbi et skilt, hvor der stod ”Kvåfossen 600 M.” og jeg spurgte M og han ikke kunne holde ind ved dette, da jeg var ret sikker på det var et vandfald – og jeg eeelsker vandfalde!
Og rigtigt nok, det var et stort og kraftfuldt vandfald! Der var dælme noget power! Et meget smukt syn![/vc_column_text][vc_single_image image=”44742″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44743″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44745″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44746″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44744″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Lige ved siden af vandfaldet ligger et blåt hus, hvor man kan få lov til at opleve vildlaksen helt tæt på! Omkring det store vandfald har man bygget en 220 m lang tunnel, hvor man har lavet en laksetrappe indeni. Du kan se en bid af tunnelen og laksetrappen i kælderen af huset. Her er der bygget en stor kuppel mellem trapperne, hvor laksene samler kræfter inden de hopper videre op af næste trappe. I denne kuppel er der indsat nogle store ruder, og du kan være heldig at se de vilde laks her mens de holder pause.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44749″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44748″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44751″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44747″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Vi betalte entre for at se hele museet om vildlaksene, med en kaffe/kakao inkluderet i prisen, og det var ganske fint. Jeg tror, at hvis man ikke interessere sig for fisk, kan tiden måske være bedre brugt med en gåtur på de omkringliggende stier det blå hus og ved selve vandfaldet.
Du kan læse mere om det hele her: Kvåfossen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44750″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Da vi nåede frem til Flekkefjord satte vi bilen og gik en tur i de hyggelige gader. Byen er ikke særlig stor, men meget hyggelig og med masser af liv omkring fjorden i byens midte.
Vi spiste frokost hos Brygga, der både er en bager men også en café. Jeg kan i den grad anbefale deres pizza’er![/vc_column_text][vc_single_image image=”44790″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44754″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44755″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44752″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44753″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Vi besøgte også den lokale tursitinformation for at få inforation om Hirda, vandreruter på Hirda og færgen hertil. Her fik vi af vide, at færgen sådanset var ret simpel, men kørte bare ned til kajen og så ombord når færgen kom i havn – der var ikke faste tider fordi den sejlede bare i pendulfart mellem Flekkefjord og Hidra ø. Betaling af færgebilletten skete først på tilbagerejsen på færgen og jeg husker det som om at vi gav 150 NOK, hvilket vist bare var prisen for køretøjet uanset hvor mange personer man sad i det.
Færgeturen tog kun 7 min, så det var jo ingen tid! Da vi ankom til øen kørte vi af den meget smukke og snoede vej rundt på øen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44757″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Hidra er en klippe ø med små smalle veje, hvor der ofte kun kan være én bil af gangen på. Der findes en købmand, en kiosk og en restaurant på Hidra, og jeg anbefaler meget, at man støtter lokalsamfundet på øen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Teltplads-problem og campingpladsen
Grundet det smukke klippelandskab var det også svært at finde et egnet teltspot førte dag. Vi kørte stort set hele øen rundt, og hold på en smuk tur! Men vi fandt ikke rigtig noget teltspot, som vi havde lyst til at sove på. For at sige det, som det er, så er det umuligt at finde 5 m2 flad græsplæne på øen, som ikke er nogens have!
Der var flere i autocampere som slog lejer ved øens anden havn, for lystbådene. Her var der dog ikke rigtig muligt at slå telt op, så vi besluttede os for at tage første overnatning på øens campingplads.
En lille plet inde på øen, hvor der var en græsplæne på størrelse med en fodboldbane og et par hytter. Jeg mener at vi gav 200 NOK for at slå vores telt op her. Der var også adgang til bad, toilet og bruser.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44760″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Campingpladsen var både ren og hyggelig, men selv ville jeg ønske at den havde noget af den smukke udsigt øen var omgivet af, og som jeg vil vove at påstå man kunne se stort set alle steder fra, på nær lige campingpladsen…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”21. juli: to flotte vandreruter og turens smukkeste teltspot!” heading_tag=”h3″ margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vi startede dagen tidligt med pakke lejeren sammen og så kørte vi over til en lille p-plads ved vandet, hvor vi spiste vores morgenmad med god udsigt. Dagens program var: første vandretur, frokost på restaurant, anden vandretur og så søgen efter et teltspot med god udsigt!
Fra gårsdagens besøg på turistinformationen havde vi fået to kort over de to vandreruter vi gerne ville gå. På bagsiden af hvert kort er der indtegnet p-plads muligheder, så her kørte vi til efter morgenmaden.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44768″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Langelandsfjell, 4.2 km.
Vandreturen er en rundtur på 4.2 kom i alt, og den er meget meget smuk gennem landskabet og højdemeteren. Den ene halvdel af vandreruten er noget mere udfordrende end den anden halvdel, men jeg synes man skal tage turen rundt og ikke vende om på midten.
Her er en masse fine billeder fra den eller korte vandretur på ca. 1.5 time:[/vc_column_text][vc_single_image image=”44756″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44761″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44758″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44762″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44759″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44763″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44766″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Frokost på den lokale restaurant
Da vi kom tilbage til bilen kørte vi over til øens restaurant. Restauranten havde et simpel menukort og et skønneste udendørsomgivelser. Vi bestilte deres pil-selv rejer til forret – lokalt fanget. Og til hovedret delte vi deres to forskellige burgere, en med fisk og en med okse.
Maden var simpel, der var ikke fordi der var nogle vanvittige råvare i mellem, men det var nogle virkelig gode og lokale råvarer med masser af smag der var gjort brug af, og det smagte så godt.
Da vi var færdige med at spise, og Sako havde fået en god lur i skyggen under vores bord, satte vi kurs mod dagens anden vandrerute.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44769″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44770″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Hågåsen, 2 km.
En meget kort men meget meget smuk vandretur!
Ruten er lettere at gå end den førnævnte og fører dig gennem nogle gamle bunkere af et kystfort, som var en del af fæstningsværket der blev bygget langs Atlanterhavskysten under fra 2. Verdenskrig. Det er en historisk rute med informationsskilte ved de forskellige rester af kystfortet og med en helt ubeskrivelig smuk udsigt![/vc_column_text][vc_single_image image=”44767″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44779″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44778″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Blandt kystfortets rester står to farverige små huse. Det ene indrettet med en dobbeltseng, som man har mulighed for at leje!
Det andet hus var indrettet med et skrivebord, hvor man kunne sidde og tegne og male.
Jeg tror at begge huse var lukket af grundet Covid-19, desværre. Men kommer du her forbi, så ta’ alligevel et kig ind af vinduerne, det ser drøn hyggeligt ud![/vc_column_text][vc_single_image image=”44773″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44777″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44771″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44772″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Mens vi gik rundt i disse smukke omgivelser forsøgte vi os at google frem til, om hvorvidt vi måtte slå telt op. Vi kunne ikke finde nogle skilte i hele området der sagde at vi ikke måtte, og på nettet stod der heller ikke noget, så vi blev enige med hinanden om, at hvis det virkelig var således at man ikke måtte, så ville det helt sikkert stå et sted.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44775″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Det smukkeste teltspot
Derfor gik vi tilbage til bilen, pakkede hver vores lille rygsæk op med soveposer, liggeunderlag, telt, mad og snacks og så gik vi tilbage til kystortet.
Her er der flere steder i de naturskønneomgivelser, hvor man vil kunne slå sit telt op. Der er også opsat borde og bænkesæt mange steder.
Vi valgte at campe lige til højre for dette store vindue:
GPS koordinat: 58.2262206 , 6.5379492[/vc_column_text][vc_single_image image=”44780″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44782″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44785″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44783″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Husk vand
I området var de lokale i gang med at etablere en shelter, som jeg tror får en helt exceptionel smuk udsigt! Den bliver uden tvivl eftertragtet, når den står færdig. Men hele området kan i hvert fald anbefales at besøge for både en gåtur, og gerne med telt til en overnatning.
Der er et toilet i området, men det er uden vand! Udenfor toilettet er en vandpumpe, men her står det meget tydeligt at vandet ikke må drikkes! Derfor er det meget vigtigt at du selv medbringer det vand du skal bruge i løbet af den tid du opholder dig i området.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44781″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]Solnedgang over Hidra
Som nævnt et par gange, så er dette teltspot uden tvivl turen smukkeste og at nyde solnedgangen fra sin sovepose med denne udsigt og et glas rødvin i hånden er alt noget så fortryllende og magisk!
Næste, og sidste, etape handler om vores rejse retur mod færgen, en overnatning på en lille strand. Et sted der ligger tæt på Kristiansand, og som jeg i den grad kan anbefale at overnatte på, hvis du skal tæt på færgen men ikke ønsker at overnatte inde i byen.
-stort smil fra C.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44787″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44788″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44789″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]