Selv har jeg fundet ret mange kantareller de sidste par dage, hvor jeg har været i skoven for at lufte Sako, og flere af jer har spurgt, om ikke godt jeg kan dele nogle gode råd, så I også kan komme afsted – og jeg jo, selvfølgelig! Det vil jeg vildt gerne!
Men som sagt på min instagram, så er jeg altså ikke hundredemestermester i svampejagt, men derfor kan jeg jo godt dele, den erfaring jeg har.
Jeg kan ikke garantere, at det virker, fordi jeg er jo ikke ekspert, men måske mine råd alligevel kan være til hjælp, om ikke andet så skabe lidt tryghed, for de af jer, der er nervøse for at spise uspiselige/gifte svampe.
Så lad os starte med, hvordan man i hvert fald undgår det![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44876″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]ER DENNE SVAMP SPISELIGE?
Et spørgsmål man når at stille sig selv mange gange på svampejagt, særligt som nybegynder, og det er saftsusme vigtigt!
Vi har i Danmark mange spiselige svampe, vi har også mange ikke-spiselige, og så har vi også nogle som er giftige!
Så er man i tvivl, så SKAL man stoppe op og undersøge svampen, før man plukker den.
For at finde ud af, om svampen er spiselig, så kan du enten benytte dig af en lille håndbog som kan købes i forskellige bogbutikker eller store supermarkeder som fx Føtex, Kvickly, Bilka mm.
Du kan også hente en app med svampe, som fx: ”Danmarks svampeatlas” eller ”svampeguide”.
Fælles for både bøger og apps er, at du her kan se billeder og læse vigtig information om svampen, se kendetegn for den spiselige svamp og evt. billeder af den svamp som ligner den mest, men som ikke er spiselig. På den måde er du sikker på, at den svamp du har er spiselig.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44874″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]HVAD SKAL JEG HAVE MED PÅ SVAMPEJAGT?
- En bog eller app til at genkende, hvilke svampe der er spiselige.
- Medbring en skål/kurv til at bære svampene i. Du kan også sagtens bruge en pose, hvis turen er kort, fordi de fugtige svampe har ikke godt af at ligge i en pose i længere tid.
- Lunt tøj og sko, så du ikke kommer til at fryse.
- En lille børste eller pensel til at børste svampene fri fra jord.
- Din telefon, så du kan markere i google-maps/kort, hvor du har fundet et godt svampespot.
- Evt en lille kniv til at skære svampen af. Og nu skriver jeg ”evt.” meget bevidst, men ønsker samtidig ikke at starte nogen diskussion om, hvorvidt svampen skal skæres af ved roden eller ej. Jeg har læst flere artikler om dette emne, og senest en artikel, hvor en skovfoged fra Skov- og Naturstyrelsen udtaler, at svampe spreder sporer fra hatten, hvorfor det er lige meget, om man efterlader det lille stykke rodnet der følger med når man plukker eller ej. (Læs artiklen her) Dog anbefaler Naturstyrelsen også selv, at man har en kniv med, så svampene er lette at få fat på. (Læs den artikel her).
Så ja, den med om du skal skære eller plukke dine svampe vil jeg ikke bestemme. Læs op på for/imod og ta’ din egen vurdering på det. Men under alle omstændigheder kan det være en god idé med en lille kniv til at skære lidt svampen af, hvis snegle eller orme har spist af den.
- Til sidst kan jeg anbefale at medbringe en kop kaffe eller kako i en termo kop, eller en kold øl, og så selvfølgelig det gode humør!
I offentlige skove må du samle svampe over alt i skoven, dog kun til eget forbrug, og altså ikke høstet uhæmmet. I gamle dage sagde man, at du må samle det der kunne være i din hat, men eftersom man sjældent går med hat nu om dage, så er hovedreglen i dag, du må samle, hvad der kan være i en bærepose.
I private skove må du kun samle der du kan nå fra vej og sti, med mindre du har en anden aftale med dem som ejer skoven.
Læs evt. mere om reglerne lige er her.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44872″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]HVILKE SKOVE ER BEDST AT SAMLE SVAMPE I?
Det helt store spørgsmål, som faktisk er ret svært at svare på. Fordi de forskellige svampe gror faktisk bedst i forskellig natur – sjovt nok.
Selv har jeg haft bedst erfaring med at finde kantareller og Karl Johan i blandet skov af både løvskov og nåleskov. Altså et mix af fx både bøg, fyr, gran og eg.
Jeg har på nettet fundet et kort over svampeskove i hele Danmark, så det link får du lige her.
Så kan du tage på jagt i den skov, som er nærmest dig![/vc_column_text][vc_single_image image=”44871″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]MINE BEDSTE RÅD
- Er du tvivl om svampen er spiselige eller ej, så lad være med at plukke den!
- Pluk altid kun friske svampe.
- Pluk ikke flere end du selv kan spise.
- Spis ikke svampene rå men tilbered dem.
Netop i dag på min instagram kan du finde en video, hvor jeg laver den absolut simpelteste og lækreste ret med svampe – ude i naturen! Klik ind og se den lige her.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44869″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]KOM MED UD
Jeg håber meget at dette blogindlæg har givet dig lysten og modet til at komme ud og prøve svampejagten af – det er hverken svært eller farligt, så længe du holder dig til overstående.
Vejret skulle blive udemærket her i weekenden, dog med lidt regn. Så på med regnjakken og ud i det dejlige efterårsvejr. Har du ikke en regnjakke, så kan du gå ind og læse mere om regnjakker i denne gode guide: Regntøj: vandtæthed og åndbarhed
Til sidst vil jeg bare ønske dig en rigtig god weekend og held og lykke på din svampejagt!
– stort og stolt smil fra C.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44868″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]