Det er nemt og trygt, og noget du har prøvet før. Så du kender det. Hvis ikke det præcis område, så i hvert fald processen i at planlægge og bestille turen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44434″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44438″ img_size=”large” alignment=”center”][ultimate_heading main_heading=”Hvordan bestiller jeg min friluftsferie?” heading_tag=”h3″ margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading][vc_separator color=”white”][vc_column_text]Et spørgsmål der kan være svært at komme med sådan et helt konkret svar til, fordi der er selvfølgelig mange ting som spiller ind her. Men som det første skal man finde ud af er, hvor turen skal gå hen, og hvilken type tur det skal være.
Jeg plejer at dele det op i to muligheder:
Lejer-ferie:
En ferie, hvor man primært opholder sig i sin lejer. Herfra kan man så i “stjerne” fra lejeren og tage på små dagsture ud til omkringliggende stier og se på naturen, evt seværdigheder, lave frokost eller spise madpakker herude og opleve nogle ting. Dette kan være en fordel hvis man har små børn med, eller det er ens første ferie, hvor man gerne vil have meget udstyr med og en bil i nærheden.
Dette gjorde vi på vores ferie til La Palma og Tenerie.
Læs om turen her:
Vandreferie og nytår på La Palma (del 1)
Vandreferie og nytår på La Palma (del 2)
Vandreferie på Tenerife (del 1)
Vandreferie på Tenerife (Del 2)
Vandre-ferie:
Her går man fra A til B til C over flere dage og kommer på den måde først tilbage til start når ferien er slut. Om man går 10 eller 25 km om dagen bestemmer man jo selv i sin planlægning, men denne form for ferie, hvor du skal have alt med i din rygsæk, stiller nogle krav til din pakning. Dog synes jeg denne form for ferie er den fedeste, da du kommer ud og oplever naturen helt tæt på. Hver gang jeg har været på sådan en tur, er der somme tider gået flere dage, hvor vi ikke har mødt andre mennesker!
Den absolut bedste vanderferie jeg har været på, var i Norge.
Læs om den og se en masse billeder her:
Vandretur til Norge, etape 1
Vandretur til Norge, etape 2
Vandretur til Norge, etape 3
Vandretur til Norge, etape 4
Vandretur til Norge, etape 5
Vandretur til Norge, etape 6
Vandretur til Norge, etape 7
Når man har fundet ud af, hvor turen skal gå hen, og hvilken type tur det skal være, kan man tage næste skridt i planlægningen. Man kan i øvrigt også kombinere disse to type ture, hvis man har lyst til det – det tror jeg selv vi kommer til at gøre denne sommer!
Den videre planlægning handler nu om, hvad der kan lade sig gøre. Hvor mange kilometer man kan gå hver dag, hvor man ska slå lejer, hvor er der mulighed for drikkevand, hvor må man lave bål osv. Det er ofte her kæden hopper af, da det for mange virker uoverskueligt at finde svar på disse spørgsmål. Fordi, hvor skal man lige lede henne? Hvis man aldrig har været på vandreferie før, hvor ved man så fra, hvor langt og hvor hurtigt man kan gå om dagen? Hvis man ikke har været i området før, hvor ved man så fra, hvor man må slå lejer og tænde bål? Og hvor ved man fra, hvor der er rent drikkevand, eller om man må drikke af søerne osv..[/vc_column_text][vc_single_image image=”44435″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_single_image image=”44441″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Mit bedste råd til planlæggelse af din friluftsferie
Brug turistkontoret i netop det område du gerne vil til. De ligger inde med så meget viden, så mange kort og så mange kontakter. De kan uden tvivl hjælpe dig. Jeg ved det af erfaring gange mange, fordi jeg bruger dem rigtig meget selv! Hvergang M og jeg skal på friluftsferie, så starter vi altid turen ud med at besøge turistkontoret i den nærmeste by, hvor turen starter eller er i nærheden af, og det har altid været super brugbart.
Områder for at slå telt op, steder vi har kunne finde drikkevand på ruten, ruter der har været lukket pga stenskred, busser og færger frem og tilbage mellem start og slut for ferien, kort over områder, nyttige telefonnumre og meget meget mere!
Og det gælder også i Danmark
Min egen oplevelse er, at vi som danskere ikke tænker over, at vi har turistkontorer herhjemme, som står klar til at hjælpe os, selvom vi “ikke er turister”. Min egen oplevelse er, at vi ser på vores turistkontorer som om, de kun er til hjælp for udenlandske turister som fx tyskere. Og det er de også, men de er også til hjælp for dig og mig, og de er super gode!
Overvejer du at tage på en tur, fx Camønoen her over sommeren, så er mit aller bedste råd at tage til den det nærmeste turistkontor for området, eller ringe til dem, og tage en snak med dem om, hvordan og hvorledes turen kan hænge sammen, og stil alle dine tvivlsspørgsmål til dem.
Min egen oplevelse har været, at selv hvis ikke de har svaret for netop det du spørg på, så forsøger de virkelig at undersøge det via andre midler og muligheder.
Uanset hvilket land jeg har besøgt turistkontorer i, så har det altid været en positiv oplevelse, og jeg er gået derfra med en masse brugbar information, en masse forskellige foldere, og kort over flere områder – ofte kvit og frit! Det er sket få gange, at jeg har skulle betale for vandrekort, men så har det også været fordi det er særlige rute-kort over store områder, som man normaltvist også betaler for i friluftsbutikker, hvor man ellers har mulighed for at købe dem.
Find andre gåde råd og masser inspiration lige HER.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44439″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Husk hyggen
Mit næst bedste råd er, at du skal huske hyggen. Min fornemmelse er, at det der skræmmer mange fra en friluftsferie er, at de tror det er en overlevelsestur. Men det ikke, hvis du ikke vil have det. Du er jo netop selv herre over planlæggelsen, så hvis du husker hyggen, pakker snacks og spil i rygsækken og tager en god bog, så lover jeg, at det bliver en fantastisk tur. Det har meget med den mentale instilling at gøre, det er der ingen tvivl om. Men der er heller ingen tvivl om, at når du kommer ud i naturen, får nogle kilometer i benen og en masse smukke landskaber for øjenene, når du kommer langt væk hjemmefra og helt tæt på naturen, så vil du opleve en ro der er svær at finde andre steder, og du vil mærke en helt anden form for afslappelse, end den du finder hjemme på sofaen. Ja jeg ved ikke hvordan jeg skal forklare det, fordi det er som om ingen ord dækker de følelser ind. Men bare husk hyggen, husk den positive indstilling og skab den dejligste tur for dig selv, så lover jeg dig, at turen skaber de dejligste og roligste følelser inden i dig!
Er du i tvivl om, hvad du skal pakke i din rygsæk, så find flere forskellige pakkelister HER.
Til sidst vil jeg bare gøre opmærksom på at, hvis du ikke har en at tage med på tur, så meld dig ind i min nye facebook-gruppe, hvor du i et skønt friluftslivfællesskab kan finde en ny friluftsven!
Find facebookgruppen lige her: Find en friluftsven #KOMMEDUD
– stort smil fra C.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44437″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]
Hej Caroline,
Hvor går jeres egen sommerferie til i år? og vil du evt. dele lidt omkring den. Jeg synes det er svært eftersom corona har ændret mange ting og alt allerede er booket, både hjerhjemme men også alle de populære steder i norge fx.
Hej Maja,
Vi har faktisk slet ikke planlagt så meget andet endnu, end at den skal foregår i ca 14 med vandretaske, men også med bil. Vi vil gerne til Sverige, da jeg har noget familie som vi gerne vil over og sige hej til. Og så var planen at vi derfra ville køre til Norge. Undervejs vil vi stoppe flere steder og vandre i et par dage før vi køre videre.
Men absolut intet er planlagt, også pga corona, andet en datoer vi er klar til at tage afsted i:
Når vi skal igang med den store detaljeret planlægning, så skal jeg nok dele det hele!
Ha’ en skøn dag,